Ahogyan minden értékesebb használati tárgy (számítógép, mosógép) vásárlása előtt fölvértezzük magunkat annyi ismerettel, hogy jól válasszunk, hasonlóképpen kellene eljárnunk a gyümölcsfa beszerzésével is.

Készüljünk a választásra

Hiszen jó esetben harminc, negyven, sőt ötven évig is társunk lesz a kertben, hozzájárulva a gyümölcsellátásunkhoz és formálva kertünk arculatát. Készüljünk hát fel a kert talaj- és klimatikus adottságaiból, továbbá faj-, fajta- és alanyismeretből, mert a faiskolai árusok aligha oktatnak ki bennünket részletesen a portéka tulajdonságairól, különösen nem a hátrányosakról. Tudni kell, hogy a kiszemelt fa öntermékeny-e, vagy idegen megporzásra szorul, továbbá, hogy a csemete milyen tulajdonságú alanyon áll, s egyáltalán: kertünk alkalmas-e a kiszemelt gyümölcsfa telepítésére annak igénye, tulajdonságai alapján.

Az októbertől a fagyokig terjedő időszak a faültetés legjobb ideje, ilyenkor a legnagyobb a választék is a faiskolákban, különösen a szabad gyökerű oltványokban. Fontos, hogy ilyet válasszunk (és ne konténerest). Azt szemmel láthatjuk, hogy mennyire fejlett az oltvány, és kézenfekvő, hogy az erősebbet választjuk, fontos azonban, hogy a gyökérzete is arányosan fejlett és mellékgyökerekben gazdag legyen. A baj abból lehet, amit nem látunk, így nem tudhatjuk, hogy a csemeténk gyökérzetét megfertőzte-e a gyökérgolyva, ez az egyik legalattomosabb kórság. Az utóbbi években jó néhány fiatal fát azért kellett kivágnom, mert éveken át csak vergődött. A földből kiemelve aztán szembesültem a kisebb-nagyobb, olykor félöklömnyi tumorokkal a gyökerén. Mit tehetünk, hogy ne járjunk így? A legtöbbet a faiskolai lerakat vezetője teheti a védelmünkben, neki kell(ene) elutasítania azt az oltványtermesztőt, aki fertőzött árut ad át értékesítésre.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.