A zöld óvoda programnak immár 1036 tagja van, melyek közül több mint 200 viseli az örökös zöld óvoda címet.

Kisgyermekkortól érdemes „zöld szemléletre” nevelni

„Úgy vélem, a megoldás kulcsa az, hogy törődünk az otthonunkkal, miközben nem önmegtartóztatóan vagy fukarkodva, hanem mértékletesen és megfontolt nagylelkűséggel éljük az életünket úgy, hogy az megszépítse és megújítsa a Föld ama darabkáját és a közösséget, melyhez kötődünk.” A nagy brit gondolkodó, Roger Scruton (1944–2020) szavait Zöld filozófia című művében olvashatjuk. Azt hiszem, ez az idea járja körbe a világot minden tavasszal.

Így volt 51 esztendeje is. Az egyesült államokbeli Denis Hayes egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított. A diák az alternatív energiaforrások ismert szakértője lett. Már kezdetben is több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig ezernél több szervezet vesz részt a megmozdulásban. A Föld napja célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 31 esztendeje ünneplik ily módon a tavaszt. Ennek alkalmából idén két új, a beporzók védelméről szóló meseíró- és egy fotópályázatot hirdetett meg az agrártárca.

Erről is beszélt László Tibor Zoltán a somogyi megyeszékhelyen, Kaposvárott. A környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Festetics Karolina Központi Óvodába látogatott. Az intézményben ez alkalommal adták át az óvodakert komposztálóját. Ennek kapcsán az intézményről elmondta: környezettudatos nevelési szemléletével és szépen művelt óvodakertjével is bizonyítja, hogy a jelen kihívásainak éppúgy meg tud felelni, mint az alapításkori céljának.

Az Agrárminisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés. Ezért a tárca számos programja segíti a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását. Az iskolakert-fejlesztési kezdeményezésnek eddig már három üteme volt, s hamarosan kiírják a negyediket is. A zöld óvoda programnak immár 1036 tagja van, melyek közül több mint 200 viseli az örökös zöld óvoda címet.

A komposztáló megtaníthatja az óvodásokat arra, hogyan kerülhetnek vissza a természet körforgásán keresztül a talajba azok a növényi maradékok, amelyek egy érési folyamat után kielégítik a talaj tápanyagszükségletét. Az óvoda alkalmas hely arra, hogy bemutassa az élelmiszer-maradékok áramlását a komposztálón át az óvodakertbe, ahonnan ismét élet fakad majd zöldségek, gyümölcsök formájában. Ez is lépés a Zöld Magyarország felé vezető úton.

És még valami. A Denis Hayes színre lépését követő esztendőben jelent meg Jócsik Lajos könyve, melyet a kiadó mint az „emberi környezet védelméről” szóló első magyar kötetet reklámozott. Az öngyilkos civilizáció című opusz előszavában így fogalmazott: „Talajainkat a rosszul megválasztott vegyszerekkel terméketlenítjük.”

A XXI. század már több lehetőséget teremt arra, hogy ez ne így legyen. A jövő nemzedékeit állami segítséggel formálják óvodák és iskolák, hogy felelősségteli, környezettudatos életmóddal óvják a zöldet. A Földet, mindannyiunk otthonát.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.