Lassan elfogy a tárolókból és így a boltokból a hazai burgonya, ezért aztán holland, szlovák, lengyel, francia és ki tudja még, milyen vidékről származó krumplik között válogathatunk – meglepően borsos áron. (A nagybani piaci árakról az e heti piaci körképben közlünk részleteket.)

Krumpli, te drága!

Tavaly nem volt jó az időjárás a burgonyának, már az őszi hónapokban látszott, hogy télre szinte luxus lesz: a paprikás krumplinál nagyobb költséget jelenthet, mint a belevaló kolbász. Az ára most kilónként 250-300 forint között mozog, s bár elvétve találni 200 forint körülit, de annak olyan is a minősége. (A nagybani piacon az ára most 140 forint, szemben az egy évvel ezelőtti 80-nal.) A baj az, hogy tavaly Európában annyira kevés termett, hogy megszűnt a kínálati piac, az árak ezért ilyen magasak, és az új burgonya megjelenéséig vélhetően nem is nagyon mennek lejjebb. A paprikás krumpliba való hagyma szintén drága, vetekszik a krumpliéval, s itt is elmondható: Magyarország már évek óta nem termeli meg a szükségletét. Míg krumpliból a hatvanas években 2-3 millió tonnát állított elő a mezőgazdaság, addig évek óta csupán 180-200 ezret, így az 500-550 ezer tonnás éves szükséglet többi részét importból fedezzük. A hagymánál hasonlóak az arányok.

Egyik növényt sem nagyon éri meg termelni, így folyamatosan csökken a vetésterületük. Manapság 8-9 ezer hektárnyi krumpliföld található az országban, amiben persze nincs benne a házi kerti termesztés. S ha már kiskert: amikor tavaly tavasszal egy kiló vetőgumóért 1500-1700 forintot adott az amatőr kertész, szívhatta a fogát, vajon megéri-e majd a befektetés? Mostanra elmondhatjuk, hogy igen: 5-6 ezer forintnyi vetőgumóból biztosan fel lehetett nevelni és leszedni legalább egy mázsa termést, aminek az értéke mai áron legalább 25-30 ezer forint. S ha még a felhasznált permetszer árát is hozzászámoljuk, akkor is otthon legalább harmadáron lehet a krumplit előállítani a mai bolti tarifákhoz képest. S ez a burgonya biztosan nem zsákbamacska, mert bizony egy sor tételnél a piacon, az élelmiszeres pultnál fennáll ez a veszély is: a külsőre szép krumpliról csak a vásárlás után otthon, már megpucolva derül ki, hogy belül beteg.

FOTÓ: AFP

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.