Nincs hónap, hogy az európai országok szakemberei ne számolnának be mézhamisításról. Az itthoni esetek tanulsága, hogy akár a méhész is átverhető egy-egy utánzattal.

Lépre csal a hamis méz

A méz könnyen hamisítható, így némelyek meg is teszik. Sőt egyes mézexportőrök vélhetően állami segédletet is igénybe vesznek, hogy a nagy tételnyi hamisítvánnyal olcsón jelentkezhessenek. Például a kínai mézzel szinte folyamatosan baj van, ennek ellenére képtelenség kiszorítani az uniós piacról.

A hamisítók is mind ügyesebbek: a laboratóriumi felderítéssel egyidejűleg megtalálják az újabb és újabb fogásokat. Eddig sem volt mindig teljesen biztos a vizsgálati eredmény, és eztán sem lesz az. Gyakran a perek legvitatottabb része a szakértői vélemény: az egyik szerint hamis volt az adott méz, míg a másik úgy tartja, hogy a laboreredmények nem igazolták ezt az állítást.

Ezek után mit tehet a laikus fogyasztó? Reménykedhet, hogy a vásárolt méz valódi, s nem a hazaival feljavított külhoni – főleg délkelet- ázsiai – gagyi. Kapcsolatot alakíthat ki a méhésszel, aki bizonyára nem veri át. Más módszer nemigen létezik.

Több tévhitet is meg kell cáfolnunk. Ilyen például: ha netán a méz az üvegben cukrosodik, azaz kristályosodik, azt nyilvánvalóan cukorral hamisították. Ez nem igaz: ugyanis egy sor mézfajta hajlamos erre – a repce- és a fenyőméz is ilyen –, ám ha forró vízben átmelegítjük, a kristályok eltűnnek, és ismét folyékony lesz. A legtöbbször a feltűnően színtelen és íztelen méz hamis.

A fogyasztók védelmére jelentés és cselekvési terv készül, amely az unió méztermelőinek és vásárlóinak érdekeit szolgálva összefogottabb  kereskedelmi ellenőrzést, vizsgálatot vezet be az importált és a közösség országaiban termelt mézeknél.

A főleg délkelet-ázsiai exportőrök műgyanta mikroszűrőkkel molekulaszinten képesek megtisztítani akár a növényvédőszer-maradványtól is a mézeiket. Ez a divatos hamisítás lényege: gyenge mézből ránézésre értékesebbet gyártanak, amit nagyon olcsón adnak el nagy tömegben.

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.