ÚJBÓL ELINDULT az Év Hala címért kiírt vetélkedés. A Magyar Haltani Társaság a szokásos ismeretterjesztő versenyén most is kiválasztott három halat, melyekre szavazni lehet. Jövőre az Év Hala a vörösszárnyú keszeg, a szivárványos ökle és a sebes pisztráng valamelyike lehet.

Melyiket a háromból?

VÖRÖSSZÁRNYÚ KESZEG (Scardinius erythrophthalmus): egyik legszebb hazai halunk, élénkvörös úszói impozáns megjelenést kölcsönöznek neki. Közepes termetű faj, amely Európában és Nyugat-Ázsiában terjedt el. Kimondottan az állóvizeket és a lassú vízfolyásokat kedveli, lápokban, mocsarakban, holtmedrekben, csatornákban, a lassabb folyóvizek parti zónájában figyelhetjük meg kisebb-nagyobb csapatait, amint a vízfelszín közelében úszkálnak. Vegetáriánus életmódjával egyedülálló a hazai halfajok között: fonalas algát, vízinövények hajtásait és magvakat is eszik.

SZIVÁRVÁNYOS ÖKLE (Rhodeus amarus): legkisebb és legszínesebb halaink egyike. Az utóbbi megállapítás főként a hímekre érvényes, amelyek szaporodás idején – a magyar fajnévnek megfelelően – szivárványszínekben pompáznak. Az ikrások ilyenkor néhány centiméter hosszú tojócsövet növesztenek, ennek segítségével helyezik ikrájukat egy-egy nagyobb méretű kagyló kopoltyúüregébe. A védett helyen lévő utódok mindaddig ott fejlődnek, míg nem képesek önálló mozgásra és táplálkozásra. Ekkor a kagylót elhagyva planktonfogyasztóként folytatják önálló életüket. Kedvelt élőhelyeik a lassú vízfolyások és az állóvizek. Az ökle védett halunk.

SEBES PISZTRÁNG (Salmo trutta): teste megnyúlt, áramvonalas, oldalról enyhén lapított. A  szem hátsó vonaláig érő nagy szájban erős ragadozófogak sorakoznak. Olajzöld hátát és világosabb oldalát rendszerint világos udvarral körülvett fekete és piros pettyek díszítik, de olyan formái is akadnak, melyekről hiányoznak a piros pettyek. Leginkább a gyors folyású, tiszta hegyi patakokat kedveli, melyek vize oxigénben dús. Félénk, rejtőzködő faj, zsákmányára lesből támad. Ivadékkorban kisebb rákokat, tegzeslárvákat, vízicsigákat fogyaszt, a nagyobb példányok ragadozók. Húsa ízletes, szálkamentes. Kiváló sporthal, kifogása kifinomult, különösen elegáns a legyezőhorgászat módszere. A hazai horgászrekord 5,5 kg (1977).

Szavazni december 31-én délig a www. haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php oldalon lehet. Máris igen élénk a figyelem: tízezernél is több szavazat érkezett a három jelöltre. E hét elején fej -fej mellett a sebes pisztráng és a vörösszárnyú keszeg vezette a listát.

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.