-

Mérgező szemétügy

Nem száz négyzetméteren, hanem csaknem három hektáron tölt fel talajt a veresegyházi önkormányzat és rak le hulladékot, amelyet később el is égetnek, cáfolta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője Pásztor Béla polgármesternek június elején megjelent lapszámunkban olvasható állítását (lásd itt: “Füst a levegőben”, SZF június 4.).

A vita a város szentjakabi határában évek óta tartó égetés körül robbant ki: amíg a városvezető szerint minden jogszabályt betartanak, ezt a környezetvédők vitatják. Lenkei Pétertől megtudtuk, hogy problémák vannak a terület használata körül is, ugyanis azt szántó művelési ágba sorolták, ahol engedély nélküli talajfeltöltés, valamint szemét lerakása, égetése szigorúan tilos. A Levegő Munkacsoport a helyszínen elsősorban csomagolási hulladék nyomait fedezte fel, kátránypapírtól kezdve kezelt fán keresztül nejlonig – amelyeknek az égetése során felszabaduló gázok súlyosan mérgezők.

Egyre valószínűbb a Levegő Munkacsoport számára, hogy a veresegyházi önkormányzat valójában bérégetést vállal a területen. Az ügy felderítése folyamatban van. Az azonban már most bizonyos, hogy talajvédelmi előírások áthágásának a büntetési tétele százezer forint – hektáronként.

Friss cikkek

A királynő útja
Használható hagyomány
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Liliomkirálynő a homokon
2022.08.12.
Csinos, kényelmes, öko
Bányasirató Oszlopon
Eső helyett választóvizet hoz az év
Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig
Minőségi térkő a kert díszítéséhez
2022.08.05.
Masszírozott vályogfalak
Aranyló balfedezet, avagy Zakariás József emlékezete
2022.07.29.
Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.