Több ezer császárpingvin-fióka pusztult el 2016-ban, amikor az időjárási viszontagságok miatt megsemmisült a jégtábla, amelyen az antarktiszi Weddell-tenger szélén éltek.

Pusztuló pingvinek

A tengerbe nyúló jégtömegen lakó kolónia egyedszáma a tömeges pusztulással rendkívüli mértékben leapadt. A lezajlott eseményeket Nagy-Britannia antarktiszi kutatási programjának szakemberei jelentették, akiknek a műholdképeken tűnt fel a Halley-öbölbeli kolónia drámai csökkenése: akár 800 kilométeres magasságból is jól kivehető a pingvinek guanója, amelynek a kiterjedéséből megbecsülhető az adott populáció mérete. A  több évtizeden át 14–25 ezer egyedet számláló – s ezzel a világ pingvinpopulációjának 5–9 százalékát kitevő – kolóniának azonban szinte nyoma veszett.

A császárpingvinek a legnagyobb testűek a pingvinfélék családjában. A szaporodáshoz szükségük van stabil jégterületekre, amelyek áprilistól decemberig, a madarak megérkezésétől a fiókák megerősödéséig biztos élőhelyet jelentenek számukra. Ha a tengeri jég ennél korábban válik élhetetlenné, a fiókáknak még nem eléggé fejlett a tollazatuk ahhoz, hogy úszni tudjanak. Éppen ez történt 2016-ban, amikor az erős szelek meggyengítették a tengeri jeget, ami azóta sem tudta elérni a korábbi stabilitását, így alkalmatlanná vált a hosszabb idejű otttartózkodásra. A kutatók szerint a pingvinek egy része vagy nem szaporodott az elmúlt években, vagy a közelben egy másik kolóniához csatlakozott, amelynek az egyedszáma valóban megugrott az utóbbi három évben.

Egyelőre nem világos, hogy a tengeri jég miért nem tudott regenerálódni ezen a területen. Az viszont kitűnt, hogy a pingvinek mennyire kiszolgáltatottak a környezeti változásoknak. Ha a jégolvadás olyan mértékű lesz, mint amilyet a számítógépes modellek előjeleznek, akkor akár a teljes globális populáció 50–70 százaléka is elpusztulhat.

FOTÓ: IAN DUFFY FROM UK

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.