Európa-szerte a fák eltűnése a kihalás szélére sodorja a korhadt fát fogyasztó bogarak egy részét – figyelmeztet jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség.

Veszélyben a faevők

A szaproxilofág bogarak a természeti folyamatok részeként kulcsszerepet játszanak a tápanyagok lebontásában és újrahasznosításában, továbbá fontos táplálékforrásul szolgálnak a madarak és emlősök számára, illetve néhány fajuk a beporzásban is részt vesz. Kontinensünkön a bogarak 58 családja él, nagyjából 29 ezer fajjal, amelyek közül körülbelül négyezer élete legalább egy részében kötődik az elhalt, rothadó fákhoz.

A kutatók 700 fajukat vizsgálták, melyeknek csaknem egyötödét a kihalás fenyegeti, így Európa leginkább veszélyeztetett rovarcsoportjai közé tartoznak. Különböző korú elhalt fákra, kidőlt fatörzsekre, fatönkökre lenne szükségük az egyes tájakon.

A szövetség jelentése szerint a fakitermelés és a fapusztulás jelentősen hozzájárul a bogarak természetes élőhelyeinek eltűnéséhez. További fenyegetést jelent a városiasodás, a turizmus fellendülése, az erdőtüzek megszaporodása a mediterrán térségben.

A természetvédelemnek az erdők, a legelők, a gyümölcsöskertek, a városi területek öreg fáinak hosszú távú megóvására szükséges fókuszálnia. A jelentés szerint minden európai országban leltárt kellene készíteni az ősi, továbbá a nagy kulturális és természetvédelmi értéket képviselő „veterán” fákról.

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2023.03.24.
Lakihegyi csodatorony
Nekünk írták a dalt
Erdélyben is kell falugazdász
Gyógyító rezgések
Életadó értékek nyomában
Számvetés szürke fényekben
2023.03.17.
Egy este James Bonddal
Bakelitország rejtelmei
Sokkal több mint katona
„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re
Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás
Fel a farral!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.