Irodalom rapköntösben

Olvasni öröm! jeligével rövid rapzenés videókban ajánlja egy-egy irodalmi korszak kiemelt műveit a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár két dolgozója. Szabó Dénes és Jakab Zsolt mozgóképen az intézmény életének fontos részleteit, eseményeit ragadja meg modern és merész stílusban, kellemes humorral, finom eleganciával.

Az olvasó oldalaB. Pintér Dalma2024. 02. 28. szerda2024. 02. 28.

Kép: A két vidám könyvtáros: baloldalt Szabó Dénes, a jobb oldalon Jakab Zsolt

A két vidám könyvtáros: baloldalt Szabó Dénes, a jobb oldalon Jakab Zsolt
Fotó: Németh András Péter

Villon élni akar, de készül már a halálra, / legismertebb költeménye Az akasztottak balladája – a rapszöveg a „Franczia irodalmat” népszerűsítő Könyvtári Hírmondó negyedik klipjéből való. A készítők pár perces felvételben szót ejtenek és képileg is mutatják többek között Victor Hugo A nyomorultak című regényét, Exupéry A kis hercegét, s nem hagyják ki Flaubert, Merle, Balzac, Baudelaire, Rimbaud nevének említését sem. A csíkos pólót, nemzeti stílusú sapkát, piros sálkendőt viselő könyvtárosok miközben elmerítik a nézőt, hallgatót a francia bagett, -pezsgő, -Alpok világában, óhatatlan mosolyt csalnak az arcokra, és a könyvtárba csalogatnak.

– Könyvtárost játszunk, vagyis, komolyan szólva, az intézmény marketingjével foglalkozunk. Dini (vagyis Dénes – a szerk.) a zenei részleget vezeti, én feldolgozó könyvtáros vagyok – meséli Zsolt. – A „rengeteg” szabadidőnkben pedig közösen videókat készítünk – folytatja Dénes –, melyekkel hirdetjük az olvasás szeretetét, és népszerűsítjük az intézményt, amely manapság nemcsak könyvkölcsönzésre szolgál, hanem közösségi helyként is funkcionál.

– Nem illik férfiakat a korukról kérdezni – tréfál Zsolt (37), aki mégiscsak megosztja velünk ezt a diszkrét részletet. Majd elmeséli, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatójaként informatikus-könyvtáros és művelődés szakon végzett Jászberényben, ahol önszorgalomból és érdeklődésből filmkultúra ismereteket is elsajátított. Kilenc évvel ezelőtt, 2015 januárjában került a gyöngyösi intézménybe.

Dénes (41), aki kommunikációtudományt tanult, 2019-ben csatlakozott a Vachott Sándor Városi Könyvtár dolgozóihoz. Hasonló érdeklődésű munkatársával egyből összhangra találtak. Négy éve létrehozták a beszédes nevet viselő Könyvtári Hírmondónak elkeresztelt YouTube-csatornát azért, hogy ne csak száraz szövegekkel népszerűsítsék a könyveket, a programjaikat a közösségi oldalukon és a plakátokon. Hatékonyabb módszerrel akarták felkelteni a könyvszeretők és mindenki figyelmét.

Az első videójuk, amelyben a Vachott Kör (Irodalombarát és Alkotói Közösség) Szóvetők című antológiáját mutatták be, még komolyabb hangvételben készült. De önmagukat nem meghazudtolva, némi humort ebbe is belecsempésztek. A pozitív visszajelzéseken felbátorodva egyre több alkalommal készítettek klipet.

– Tetszik az embereknek, hogy „jófejek” vagyunk – fogalmaznak a lényeget megragadva a könyvtárosoka 10 dolog, amit ne csinálj a könyvtárban! című felvételük kapcsán. Sikert aratott videójukban közvetlen, játékos stílusban játsszák el az intézmény szabályainak ellentmondó szituációkat. Ekképpen teszik érdekessé, befogadhatóvá az egyébként száraz felsorolást. Céljuk érdekében bevetnek némi öniróniát, és görbe tükröt mutatnak.

Nem titkolt szándékuk az is, hogy ledöntsék a szakmában dolgozókról kialakult téves sztereotípiát, miszerint egy szürke kardigánt és szódaszifon szemüveget viselő idős hölgy lepisszegi az olvasókat. Holott a könyvtárosok lendületesek és fiatalosak, akárcsak Dénes és Zsolt.

Szeretik a humort, sok filmet néznek és sok könyvet olvasnak, hogy mindig képbe kerüljenek az aktuális könyvpiaci újdonságokkal (is). Szerintük nem kell temetni a kemény fedelűeket. Sőt, hetente kell újabb köteteket vásárolniuk, mert az olvasók sorban állnak a népszerű regényekért. A jó reklám azért sosem árt. A gyöngyösi intézmény, amely elmondásuk szerint az intenzív marketingtevékenység indulásáig alvó könyvtár volt, a tevékenységük által ismertséget, több figyelmet kap.

– A könyvajánló videó készítésénél elsőként eldöntjük, hogy melyik nemzet irodalmát dolgozzuk fel. Az egyik legnépszerűbb zenei irány, a rap műfaján keresztül szólítjuk meg az embereket. Dini, aki nem mellesleg jól tud gitáron játszani, énekelni, s az utóbbihoz még a mély hangszíne is adott, választ hozzá aláfestő dallamot, majd megírja a szöveget – szól elismerően kollégája munkájáról Zsolt. Humorosan azt is hozzáfűzi, hogy ő inkább táncol a felvételeken.

Az orosz, a spanyol, az olasz, a skandináv és a francia irodalmat dolgozták fel eddig a mozgókép erejével. Mellette készült klip a Kötelezők röviden témában, vagy például arról, hogy milyen egy könyvtáros interjú. Igyekeznek mindig kontextusba helyezni, az összefüggések, a körülmények együttesében bemutatni, a világ aktuális történéseivel összhangba hozni a mondanivalójukat. Például Shakespeare drámája ismert jelenetének ábrázolására, amikor Rómeó mérget iszik, bevágták azt a népszerű videót, melyben Szoboszlai Dominik a Montenegró elleni meccs után lehúz egy pálinkát.

Ezrek tekintik meg a videókat, amelyekkel elindítanak egyfajta párbeszédet az olvasók között. Más könyvtárok is felkeresik őket, hogy használhatják-e a felvételeiket. Dénes és Zsolt bátorítják kollégáikat, hogy alkalmazzák a jó gyakorlatot, amelyet nem mellesleg a Könyvtármarketing tantárgy keretében a Pécsi Tudományegyetemen oktatnak.

Az egyik gyöngyösi gimnáziumban érettségi tétel a tevékenységük, s nemrégiben munkájukat „Heves Vármegyéért” díjjal ismerték el. Videóik után többen megfordulnak az intézményben, ami a kölcsönzött kötetek számán szintén érződik. S amikor a városban a járókelők felismerik kedvelt könyvtárosaikat, az mindig jó érzéssel tölti el őket.

 

Ezek is érdekelhetnek