Újgenerációs allergiavizsgálat könnyíti meg milliók életét

Hazánkban közel 2,5 millióan érintettek, és számuk folyamatosan emelkedik az elmúlt években.

KözéletMW 2024. 05. 04. szombat2024. 05. 04.

Kép: Az allergiás megbetegedések száma jelentősen emelkedik az elmúlt években, évtizedekben, Fotó: Microgen, Forrás: shutterstock

Allergy,-,Skin,Prick,Tests,On,Little,Boy’s,Arm
Az allergiás megbetegedések száma jelentősen emelkedik az elmúlt években, évtizedekben
Fotó: Microgen Forrás: shutterstock

Több millió allergiás beteg életén segíthet egy újgenerációs allergiavizsgálat, amivel kimutatható akár a keresztallergiások esetében is, hogy pontosan mire és milyen mértékben érzékenyek – jelentette be a SYNLAB Hungary Kft. 

Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója, a nemzetközi SYNLAB csoport magyarországi leányvállalata közleményében kiemelte, hogy hazánkban közel 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésben és minden tizedik magyar allergiás a parlagfűre. 

Az allergiás megbetegedések száma jelentősen emelkedik az elmúlt években, évtizedekben. A keresztallergia pedig nemcsak kellemetlen tüneteket, hanem a páciensek számára kedvelt ételek teljes elhagyását is szükségessé teheti – sokszor feleslegesen, hiszen az eddig elérhető allergiavizsgálatok nem tudták teljes bizonyossággal kimutatni, hogy pontosan milyen komponensre és milyen mértékben allergiás a beteg. 

Elérhetők az újgenerációs tesztek

A közelmúltban megjelentek az újgenerációs multiplex allergia tesztek, amelyek előnye, hogy nemcsak a megszokott allergénkivonatokat vizsgálják, hanem azok komponenseit is. Így egyetlen vérvételből csaknem 300 allergén kimutatására nyílik lehetőség.

A SYNLABNÁL is elérhető multiplex teszt választ ad arra, hogy légúti-, vagy ételallergiáról van-e szó, illetve hogy mennyire erős az ezek általi keresztallergia, vagy fennáll-e rovarméreg allergia is. Ezzel a teszttel elkerülhetők a felesleges diétás megszorítások, sőt, választ ad arra is, hogy az adott allergia kinőhető-e a későbbi életkorban.

A teszt választ ad arra, hogy ételallergia esetén teljesen kerülni kell-e az adott allergént vagy csak csökkenteni a fogyasztását, az adott allergén hőre érzékeny-e. Utóbbi esetben ugyanis hőkezelt formában történő fogyasztása biztonságos lehet, míg nyersen panaszokat okoz.

Ez az információ jelentős javulást okozhat az allergiás beteg életminőségében – sorolták a milliók életét megkönnyítő új vizsgálat előnyeit a szakemberek.

Ez is érdekelhet

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán olvashatja el.

Ezek is érdekelhetnek