Íme a világ legdrágább sajtjai – megkóstolná?

A világ legdrágább sajtjait kivétel nélkül Európában gyártják, de a földteke minden részén kelendők.

KözéletMW 2024. 05. 04. szombat2024. 05. 04.

Kép: Illusztráció, Fotó: Shutterstock/MaraZe, Forrás: shutterstock

Various,Types,Of,Cheese,On,Rustic,Wooden,Table
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/MaraZe Forrás: shutterstock

Jávorszarvas, szamár, kecske: a legvalószínűtlenebb állatok tejéből is készülnek sajtok, aki viszont meg is kóstolná őket, mélyen a zsebébe kell hogy nyúljon. A vg.hu összeszedte, melyek a világ legdrágább sajtjai: 

az évtizedes érleléstől az ehető aranyig minden megtalálható az ötös toplistán.

Extra Old Bitto – 121 ezer forint per kiló

A lista ötödik helyére a világ legidősebb ehető sajtja, az Extra Old Bitto került fel, amely azon túl, hogy korát tekintve már jogosítványt is szerezhetne, rettenetesen büdös is azok szerint, akiknek volt szerencséjük megkóstolni. 

Ez is érdekelhet

A Bittot mindössze 12 termelő gyártja az egész világon a Lombardiában található Valtellina-völgyben, ahol egyébként hozzá illő luxuskategóriás borokat is könnyedén találnak a kulináris élvezetek kedvelői.

A lista negyedik helyezettje a

Wyke Farm Cheddar

A délnyugat-angliai Somersetben található Wyke Farmon 1861 óta termelik a cheddar ezen variációját, a sajt pontos receptúráját azonban a mai napig hétpecsétes titokként őrzi a család. 

A sajt kilogrammja 161 ezer forintot kóstál. 

White Stilton Gold  – 363 ezer forint kilónként

Ez a különlegesség a világ legdrágább tehéntejből készülő sajtja, és csak és kizárólag az angliai Long Clawson településén gyártják. A sajt a celebek nagy kedvence, ugyanis ennél rongyrázósabb tejterméket nehezen lehet elképzelni: a recept részét képezik ugyanis ehető aranydarabkák és egy bizonyos aranyos-fahéjas pálinka is – olvasható a cikkben.

Jávorszarvassajt – 403 ezer forint/kg

Jávorszarvas tejéből sajtot készíteni nem sokaknak jut eszébe: egészen konkrétan egyetlen helyen szánták rá magukat az egész világon, persze Svédországban. 

A The Elk House nevű farmon mindössze három jávorszarvas, Gullan, Juna, és Haelga tejéből csinálják a sajtokat, mégpedig négyfélét: száraz kéksajtot, krémes kéksajtot, fetát és fehér penészes sajtot.

Kíváncsi, hogy melyik a világ legdrágább sajtja, aminek kilója közel félmillió forintba kerül? Akkor kattintson a vg.hu cikkére, ahol képeket is nézegethet a különleges sajtokról. 

Ezek is érdekelhetnek