A tegnap már történelem

13+1Habik Erzsébet2023. 08. 17. csütörtök2023. 08. 17.

Kép: Németh András Péter

Németh András Péter
Fotó: Németh András Péter

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a budapesti Meteo Klinika igazgatója három évtizede kötelezte el magát az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásának kutatásával. Ennek az új tudományágnak, a humánmeteorológiának a kidolgozója. Az általa vezetett kutatócsoport az Európai Unió és a magyar álam támogatásával fejlesztette ki azokat az eszközöket és módszereket, amelyekkel ma már eredményesen tudják kezelni a nagyon sok ember életét megkeserítő időjárás-érzékenységet. A meteogyógyászat személyre szabott természetes kezelési eljárásokat alkalmaz. A Meteo Klinika gyógyászati programja elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat kiemelt elismerését. Pintér Ferenccel nem csak a rendelőben találkozhatunk, hanem gyakran a médiában is, ahol figyelmeztetéseivel, tanácsaival segít az időjárás-eredetű problémák megoldásában.

1. Milyen a viszonya a születési helyével?

Szinte már fanatikus csongrádi lokálpatrióta vagyok! A Tisza, a Körös-torok, a Holt-Tisza, a fantasztikus gimnáziumom, az atlétikai pálya a nagy szomorúfűzfával az igazi, eltéphetetlen gyökeret jelentik nekem.


 

2. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

A feleségemmel! Hátha meg tudnám érteni, miért kell velem annyit veszekedni 40 év után is!?


 

3. Mit szeret önmagában?

Az optimista szemléletet és a kreatív találékonyságot. Ezt édesapámtól örököltem, és a tudományos munkámban is rendkívül sokat segített.


 

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

A csökönyös butasággal és az akadékoskodással, főleg, ha meg is magyarázzák. Ez a két dolog, ami minden továbbhaladást tönkretesz, szóval ezt nehezen viselem.


 

5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

Nem! Ha bármit máshogy tettem volna, könnyen lehet, hogy rosszabbul alakultak volna a dolgok.


 

6. Mit szeret/nem szeret az ellenkező nemben?

Szeretem a nők szépségét, izgalmasságát, vonzerejét! Hogy mit nem? Olyat talán nem is tudok mondani.

 

7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen?

Köszönöm, nekem pont jó ez, amiben élünk, ha lehetséges még maradnék itt egy darabig (mosolyog). De valóban: elég izgalmas korszak ez, tele fantasztikus változásokkal, kihívásokkal, lehetőségekkel.


 

8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

„Úgy gondolkodj: holnap ez már tegnap lesz!”


 

9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, amihez különösen ragaszkodik?

Szinte semmit nem dobok ki, időnként őrületbe kergetve a környezetemet. Sajnos, mindenben meglátom a további lehetőséget! Persze van kedvencem is, a kőzetgyűjteményem. Mindenhonnét hozok valamit: a Spitzbergákról ott bányászott szenet, a Kilimandzsáróról vulkáni salakot, Izlandról a megkövült lávacseppeket. Szép emlék fűz minden egyes darabhoz.


 

10. Melyik írótól olvasta a legtöbbet, van-e kedvenc könyve?

Nem szépítem, bár sajnálom a dolgot: hosszabb ideje alig olvasok szépirodalmat. A szakirodalom elviszi minden időmet. A meteogyógyászat nagyon új, multidiszciplináris tudomány, sok időt követel a folyamatos továbbfejlesztése.


 

11. Milyen jó tanácsot osztana meg velünk, amit a saját tapasztalatai alapján tanult meg?

Ha boldog akarsz maradni, akkor csak akkora vagyont halmozz fel, amire tényleg szükséged van. A többlet csak teher a nyakadon, és te fogod őt szolgálni, nem ő téged.


 

12. Van-e kedvenc érdeklődési területe, valamilyen hobbija?

Mielőtt a térdem megsérült, a hazai és a magashegyi túrázást imádtam. Újabban a kertészkedés a kedvenc időtöltésem. Van nagy kertem, magaságyásokkal, fóliaházakkal. Isteni zöldségeim teremnek! Van, aminek az igazi nevét sem tudom, de finom! (nevet).


 

13. Milyen zenét szeret leginkább hallgatni?

Gregorián zenét! Mindig elvarázsol az az ősi egyszerű tisztaság, ami sugárzik belőle!


 

+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?

Szeretnék bepillantani a frontérzékeny emberek fejébe, hogy megértsem, miért tűrik sokan évek óta az egyre súlyosbodó panaszokat, a sok fejfájást, a vérnyomás-ingadozást, a pánikszerű rosszulléteket, miközben ma már ezt nagyon jól tudjuk kezelni!? Ha megérteném, bizonyára sokkal több ember egészségét, jó életminőségét tudnám visszaadni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek