Ronaldo bőrébe bújnék

Pekler Zalán sportlövő Komáromban nőtt fel, két éve Budapesten él, boldog párkapcsolatban. Tavaly közgazdászdiplomát szerzett, jelenleg a Sportlövő Szövetség főmunkatársaként dolgozik. Négy aranyéremmel tért haza júniusban a krakkói Európai Játékokról, a legeredményesebb magyar versenyző ezzel párizsi olimpiai kvótát szerzett a magyar sportlövő-válogatottnak. Kilencévesen figyeltek fel a tehetségére, amikor egyszer a nagyszüleinél légpuskával hét méterről szétlőtt egy kukoricaszemet. Rendkívül céltudatos és szorgalmas, szerinte sokan születnek tehetségesnek, de egy bizonyos szint fölött már az fogja eldönteni az eredményességet, hogy ki mennyi edzésmunkát tett bele ebbe a sportba. A 23 éves fiatalember nem babonás, de a mutatóujján van egy kis tetoválás: egy célkereszt.

13+1Szijjártó Gabriella2023. 08. 31. csütörtök2023. 08. 31.

Fotó: Darnay Katalin, Forrás: Szabad Föld

Pekler Zalán Fotó: Darnay Katalin Forrás: Szabad Föld

1. Hogyan érez a születési helyével, Komárommal kapcsolatosan?

– Két évvel ezelőtt költöztem  Budapestre, de mindig nagy örömmel megyek haza Komáromba. Nagyon családcentrikus vagyok, a párommal gyakran töltjük ott a hétvégéket a szüleimnél. 

2. Mit szeret önmagában?

– Azt, hogy nagyon céltudatos vagyok. Elég fiatalon eldöntöttem, hogy sikeres sportoló szeretnék lenni, és ennek a célnak az érdekében komoly személyiségfejlődésen mentem át. Mindig nagyon éretten gondolkodtam, kicsit koravén lettem, ami egyébként a sportlövészetben nagyon jól jött.

3. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A teszetosza sofőrökkel. Alapvetően nagyon nyugodt ember vagyok, de az autó­ban fel tudnak idegesíteni, amikor, mondjuk, pár csepp eső után irreálisan lelassul a közlekedés…

4. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Még nem éltem meg olyat, amivel kapcsolatban így éreznék. Próbálok majd „így maradni” a jövőben, hogy ne ismerjem meg ezt a nyomasztó érzést.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Nagy focirajongó vagyok, úgyhogy leginkább Cristiano Ronaldo bőrébe bújnék. Nagyon becsülöm azért, mert a 38 évével ugyan már benne van a korban, de a mai napig rengeteg munkát tesz bele a futballba a siker érdekében – szívesen belenéznék egy munkanapjába, hogyan telik.

6. Mit szeret az ellenkező nemben?

– A barátnőmre tudok gondolni: gyönyörű és tökéletesen kiegészít engem. Szeretem, hogy a nehéz napok végén otthon vár rám.

7. Melyik korban élne szívesen?

– Én maradnék itt a XXI. században, jól érzem magam napjainkban, nem szívesen mennék vissza az időben.

8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele azzal induljon?

– Elsőre a Nike szlogenje jutott eszembe: just do it, azaz csak csináld! Nekünk, sportolóknak ez szentírás: a cél kell, hogy lebegjen a szemünk előtt az ébredéstől, és bármilyen nehéz elindulni, menni kell.

9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgya, ami különösen fontos önnek?

– Értéktelen dolog, de nekem sokat jelent az első százas sorozatomnak a papír lőlapja. Nagy becsben tartom, jó arra visszagondolni, hogy honnan indultam.

10. Van kedvenc könyve?

– Keveset olvasok, inkább a filmek embere vagyok. Moziba is sűrűn járunk a párommal, otthon pedig régi és új alkotásokat egyaránt szívesen nézünk. Mégis, F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című könyvét sokkal jobban szeretem, mint filmen nézni a történetet.

11. Milyen tanulságot osztana meg velünk, amit a saját tapasztalata alapján vont le?

– Fiatalabb koromban, amikor tehetségesnek tartottak, azt hittem, hogy ez majd kevesebb munkával is sikerre vihet. Pár pofon után megtanultam, hogy az alázatosság mennyire fontos a sportban is, és szorgalom nélkül édeskevés a tehetség.

12. Mi a kedvenc érdeklődési területe?

– A sportlövészet!

13. Milyen zenét szeret?

– Nincs kedvenc zeném, a hangulatomtól függ, épp mit hallgatok. Szeretem a magyar zenéket, például Dzsúdlót, koncertekre is sűrűn járunk. Érdekes, hogy versenyek alatt halkan szól a zene, de én sosem hallom, annyira kikapcsolom a külvilágot magam körül, zombiként állok a lőállásban. De a jó zene a kocsiban hazafelé menet fel tud pörgetni az egész napos monotonitás után.

+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?

– A fáradhatatlanságot. Az élsportolóknak ez jól jönne, fizikailag-szellemileg is.

 

Ezek is érdekelhetnek