Budapest a legszebb

Maka Gyula nagybőgőművész híres muzsikusdinasztia tagja. Édesapja a neves nagybőgős Maka Gyula, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszttel elismert művésze, az Állami Népi Együttes örökös tagja, illetve a 100 Tagú Cigányzenekar egykori szólamvezetője volt. Ifjabb Maka Gyula 1983-ban édesapja nyomdokaiba lépve lett tagja az Állami Népi Együttesnek, ahol 16 esztendőt töltött el. 1985 óta – alapító tagként – a Magyar Örökség és Hungarikum Díjjal kitüntetett 100 Tagú Cigányzenekar művésze, a nagybőgőszekció szólamvezetője.

13+1Marosi Antal2023. 09. 20. szerda2023. 09. 20.
Budapest a legszebb

 

NÉVJEGY

Maka Gyula nagybőgőművész híres muzsikusdinasztia tagja. Édesapja a neves nagybőgős Maka Gyula, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszttel elismert művésze, az Állami Népi Együttes örökös tagja, illetve a 100 Tagú Cigányzenekar egykori szólamvezetője volt. Ifjabb Maka Gyula 1983-ban édesapja nyomdokaiba lépve lett tagja az Állami Népi Együttesnek, ahol 16 esztendőt töltött el. 1985 óta – alapító tagként – a Magyar Örökség és Hungarikum Díjjal kitüntetett 100 Tagú Cigányzenekar művésze, a nagybőgőszekció szólamvezetője. Megszámlálhatatlan rádió- és televíziófelvétele készült, amelyek során a legkiválóbb előadóművészeket kísérte, illetve számos lemezfelvétel közreműködője. Négy éven keresztül játszott Németországban az ET’CETERA varietében, majd a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol szinte az összes zenei műfaj tekintetében helytállt basszusgitáron a pop stílustól kezdve a rockon át a salsáig. 2015-ben a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével tüntették ki. 2020-ban Az év szólistája, és Dankó Pista Életműdíjat is kapott.

 

 1. Milyen a viszonya a születési helyével? 
– Budapesten születtem, és itt is élek a mai napig. Nekem a legszebb város a világon. Nagyon sok helyen megfordultam a világban a 100 Tagú Cigányzenekarral Párizstól Tokióig, de mindig boldogan térek haza, itt hevesebben ver a szívem.


 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Nem, nem  bánt semmi, minden úgy van jól, ahogy van. A történelemben nincs ha, minden történésnek megvan a miértje, ha még abban a pillanatban nem is látjuk át.


 3. Mit szeret önmagában? 
– Az alkalmazkodó- és a gyors problémamegoldó képességemet, a családcentrikusságomat. Számomra a család mindennél fontosabb.


 4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A hazugsággal, a kétszínűséggel, meg azzal, ha egy DJ azt mondja, hogy megy zenélni. 


 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Senkivel nem cserélnék. Hála istennek, elégedett vagyok az életemmel. Gyönyörű a feleségem, és három nagyszerű fiam van, akikre nagyon büszke vagyok.


 6. Mit gondol arról, hogy egyre nehezebb olyan vendéglátóhelyet találni, ahol jóféle cigányzenekar szórakoztatja a vendégeket?
– Sajnos valóban egyre kevesebb vendéglőben hallható kávéházi cigányzene. Régen ezek a zenekarok nagy tiszteletben voltak tartva mind a vendégek, mind az éttermi személyzet részéről. Kár, hogy ma már kevés a zenés hely, ahol pedig van, ott is megalázóan kevés fizetést kínálnak.


 7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Nem kívánkozom más korszakba. Jó korban élek, mindig a jelenben. Nem foglalkoztat, milyen lenne, ha…


 8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggel ezzel induljon? 
– Légy boldog! Ez a legfontosabb. Túl rövid az élet ahhoz, hogy boldogtalanul éljünk. 


 9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgya, amihez mindenáron ragasz­kodik? 
– Igen, őrzök egy olyan tárgyat, ami  nekem már afféle ereklye. Édesapám nagybőgővonóját vitrinben tartom, nem használom. Emlék.


10. Melyik írótól olvasta a legtöbbet, van-e kedvenc könyve? 
– Nagyon szeretek olvasni. Legutóbb Serfőző Sándor könyvét olvastam, amit az Állami Népi Együttes azon időszakáról írt, amikor az igazgatója volt. Ez az időszak egybeesett azzal, amikor én is a zenekar tagja voltam 1983–1999 között. Sok régi szép emlék jött elő.


11. Milyen jó tanácsot osztana meg velünk, amit a saját kárán, tapasztalata alapján tanult meg?
– Legyünk mindig pozitívak, céltudatosak és kedvesek! Tegyünk a családunkért és a saját boldogságunkért!


12. Van-e kedvenc érdeklődési területe, időtöltése? 
– Szeretem a jó focit a tévében, a jó filmeket. Szeretek olvasni és minőségi időt tölteni a családommal.


13. Ha most választhatna, milyen hivatás mellett kötne ki és miért? 
– Csak zenével foglalkoznék, ahogy most is. A jó zenét szeretem, műfaji megkötés nélkül. 


+1. Mennyire érzi magát jól a bőrében? 
– Édesapám haláláig a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető nagybőgőse volt. Halála után én kaptam ezt a megtisztelő feladatot, amit a mai napig betöltök. Kell ennél több?

 

 

Ezek is érdekelhetnek