Minden napom egy utazás

Bakacsi Béla az 1962-es Ki mit tud?-on robbant be a köztudatba táncdalénekesként, majd az 1966-ban megrendezett első Táncdalfesztiválon közönségdíjas lett a Bizony így van ez, szívem című számmal. Számos hazai ORI-turnén vett részt, de nagy sikerrel lépett fel a Szovjetunióban, Lengyelországban, Csehszlovákiában, az NDK-ban, Jugoszláviában és Kubában is, illetve az NSZK-ban, ahol évekig folyamatosan meghosszabbított szerződéssel szerepelt. Hazatérve táncdal, pop- és rockzenei menedzserként folytatta a pályáját, ami akkoriban még szokatlan volt nálunk. 2011-ben hagyott fel ezzel a tevékenységével. Visszatért a színpadra, és mindmáig vannak fellépései, zenés-táncos estjei. Kedvelt melódiáiból két CD-t is kiadott.

13+1Borzák Tibor2023. 09. 12. kedd2023. 09. 12.
Minden napom egy utazás

 1. Hogyan érez a születési helyével kapcsolatosan?
– Budapesten potyogtak a bombák, amikor 1942. február 16-án megszülettem. Koraszülött lévén inkubátorban feküdtem. Egyszer csak megszólaltak a szirénák, mindenki szaladt az óvóhelyre. Az orvosok szóltak anyámnak, hogy induljon ő is. „És Béluskával mi lesz?” – kérdezte kétségbeesetten. Mire azt válaszolták neki: „Ne törődjön vele, amúgy sem maradna életben.” Anyám nem mozdult mellőlem. Egy kis idő múlva furcsa szagot észlelt az inkubátor felől, és mire odaért, addigra már füstölt is. Kiderült, hogy zárlatos volt. Nos, ha akkor magamra hagynak, tényleg nem éltem volna túl a légi riadót. Egyébként nekem Lajosmizse a második szülőhelyem, gyerekkorom nyarait az ottani tanyavilágban élő rokonaimnál töltöttem.


 2. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Talán furcsán hangzik, de egy nővel. Miklósa Erika művészetét nagyra becsülöm, régóta csodálom a tehetségét, sőt rajongásig szeretem. Szívesen a bőrébe bújnék, hogy megtapasztaljam, miként lehetséges annyi mindent magas hőfokon véghez vinni, mint amennyit ő vállal nemcsak operaénekesként, hanem magánemberként is.


 3. Mit szeret önmagában?
– Azt, hogy soha nem hátráltam meg, bármi gonoszság is történt velem. Tulajdonképpen minden jó dolgot a szerencsének köszönhetek. Pályámon mindig a legjobb pillanatban talált rám. Mindjárt az elején, majd amikor egy csapásra megváltozott körülöttem minden, és mellőzötté váltam, illetve a legnagyobb szakmai profilváltásaim és a színpadra való visszatérésem során. Az első nyugatnémet szerződésemet is a szerencsének köszönhetem, mivel a menyasszonyom az Interkoncertnél dolgozott, s tudomása volt arról, hogy magyar zenészeket keresnek vendégszereplésre. Én pedig elkezdtem szervezkedni. Először a Corvina együttessel mentem ki, majd szólistaként töltöttem el nyolc évet az NSZK-ban.


 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– A butasággal és a műveletlenséggel. Attól is égnek áll a hajam, ha olyan küldeményt kapok, ami tele van helyesírási hibával.


 5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Ahogy az NSZK-ban kezdtem népszerűvé válni, lehetőségem adódott egy önálló nagylemez elkészítésére. Amikor azonban megtudták, hogy már elmúltam harmincéves, arra hivatkozva léptek vissza, hogy nekik fiatalabb énekes kell. Ha akkor egy kicsivel erőszakosabb vagyok, illetve nem költözöm haza végleg a családomhoz, bizonyára beérett volna a gyümölcs.


 6. Mit tart a legnagyobb sikerének?
– Hogy még most is énekelek. Jó érzéssel tölt el, ha boldognak látom az embereket, akik eljönnek a fellépéseimre. És én is sokat kapok tőlük. Ettől csodálatos a mi szakmánk.


 7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen?
– Nagyon izgat az 1930-as évek Magyarországának világa. Akkor még például a legnagyobb filmsztár, Jávor Pál elegánsan öltözködött, úriember módjára viselkedett és választékosan beszélt. Hol vagyunk már ettől?


 8. Mi okozza az életében a legnagyobb boldogságot?
– Szeretek boldog lenni. Az ébredéstől az elalvásig minden napom egy utazás. Gyönyörű tájakat látok, kedves emberekkel találkozom. Szinte hihetetlen, hogy ez megtörténik velem ebben a felfordult világban. Rengeteg visszajelzést kapok a közönségtől, el sem hiszem, mennyire ragaszkodnak hozzám. Nemrég egy szabadszállási néni gyerekei hívtak meg, hogy az otthonában énekeljek neki a hetvenedik születésnapján. Ezek a legszebb pillanaok…


 9. Van-e értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára?
– Az íróasztalom tele van ilyenekkel. Megannyi apróság – az atlantai olimpia üvegbe foglalt emblémájától kezdve a turnéink mikrobuszának kicsinyített másán át Nelson admirális hajómakettjéig – sorakozik előttem. Mindegyik emlékeztet valamire. Lakásomban mindenhol láthatók a pályám emlékei, a falakat ellepik a plakátok és a fotók.


10. Van-e a kedvenc könyve?
– Most éppen Bárdos András–Kern András Ezt nem lehet megírni című könyve. És hosszan tudnám sorolni a világhírességek életrajzi köteteit is.


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg?
– Szeretni kell, hogy viszontszeressenek.


12. Egy énekesnek lehet kedvenc énekese?
– Minden korszakból tudnék említeni valakit. Számomra a legnagyobb Elvis Presley. Nem lehet őt felülmúlni.


13. Mi az, ami kikapcsolja?
– Órákig el tudom nézni a sportközvetítéseket a tévében. Egy jó teniszmeccs odaszögez a képernyő elé, de foci is jöhet.


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?
– Ha van Jóisten, valószínűleg az szeretnék lenni. Nagyon-nagyon másként irányítanám a világot. Ránk is férne .

 

Ezek is érdekelhetnek