Élet az élet után

R. Kárpáti Péter 1963-ban született Szőnyben. 1988-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Békéscsabai Jókai Színházhoz szerződött, majd 1989–1994 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja volt. Zenés és prózai darabokban is szerepelt. 1998-tól 2012-ig játszotta a Barátok közt sorozat Berényi Andrásának a szerepét. Rendezvények, fesztiválok műsorvezetője, ír és rendez, több jótékonysági akció kezdeményezője, közreműködője. 2012-ben Péter könyve címmel önéletrajzi témájú könyve jelent meg. 2013-tól ismeretterjesztő dokumentumfilm-sorozat készítésébe kezdett Élet az élet után címmel, a magyarországi halálközeli élmények jelenségköréről. Több könyvet is kiadott a témában. Két felnőtt gyermek – Rebeka és András – édesapja.

13+1Puskás Kati2023. 11. 08. szerda2023. 11. 08.
Élet az élet után

 1. Hogyan érez a születési helyével kapcsolatban?
– Születési helyem, Szőny önállóan már nem is létezik, Komáromhoz csatolták, annak egyik kerülete lett. Jó emlékeim vannak: békés, boldog, gondtalan gyermekkoromat Komárom és Győr vonzáskörében éltem, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában érettségiztem.

 2. Mit szeret önmagában?
– Talán az optimizmusomat. Azt, hogy bár engem is érnek olyan dolgok, amiktől ki tudok akadni, de mégis mindig úgy érzem, hogy félig tele a pohár.

 3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Roger Moore-ral, pontosabban az Angyal című brit sorozatban alakított karakterével, amely maga volt a megtestesült elegancia. Imádtam a sorozatot, első négy évadának összesen 71 epizódja még fekete-fehérben készült, színes csak az utolsó két évad 47 epizódja lett.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– A rosszindulattal. Szerencsére nem túl gyakran találkozom vele, mert elővigyázatos vagyok, és igyekszem nagy ívben elkerülni az ilyen embereket.
 5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Így hatvanévesen azt érzem, hogy még jobban oda kellett volna figyelnem az embertársaimra. Kevesebbet kellett vol­­na talán rohanni, többször leülni és jót beszélgetni, odafigyelni, meghallgatni. Igyekszem segíteni, ahol csak tudok. December 7-én például művészbarátaim közreműködésével jótékonysági gálaestet tartunk Karádon, annak teljes bevételét a börgöndi repülőgép-balesetben súlyosan megsérült Denke család gyógykezelésére ajánljuk fel.

 6. Mit szeret/nem szeret az ellenkező nemben?
– Azt, hogy kedvesek, figyelmesek, gondoskodók. Én ilyennek látom őket.

 7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen?
– A ’60-as években, mert izgalmas és szabad, ám nem szabados korszak volt őszinte és igazi értékekkel. Manapság már sok az életünkben a hamis, az értéktelen, és elharapódzott a szabadosság.

 8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– Azt, hogy minden bosszúsággal töltött perc felesleges.

 9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára?
– A gyermekeimtől és szívemhez közel álló személyektől kapott legapróbb ajándékokat is gondosan megőrzöm.

10. Van-e a kedvenc könyve?
– Nem emelnék ki egy konkrét művet. A történelmi hátterű könyveket és az életrajzi írásokat is szívesen olvasom.

11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg?
– Rájöttem, hogy bár többnyire csak utólag látjuk át a dolgok alakulásának értelmét, de mindig akkor és ott vagyunk éppen jó helyen, ahol vagyunk. A dolgokat nem érdemes és nem is lehet sem siettetni, sem késleltetni.

12. Van-e kedvenc érdeklődési területe?
– Előszeretettel foglalkozom a halálközeli élmények kutatásával. Elég alaposan beleástam magam a témába: készítettem erről egy dokumentumfilm-sorozatot   Élet az élet után címmel, és könyveket is írtam (Halálközeli élmények, HKÉ-összegzés, Előző életek), amelyekben leírom, hogy az ilyen élményen átesett emberek hogyan élték meg halálukat és újraéledésüket.

13. Milyen zenét szeret?
– A hangulatomtól függ, az operettől a rockzenén át a klasszikusokig mindent – aminek éppen helye és ideje van számomra – szívesen hallgatok.

+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?
– Nem egy képességet, hanem egy tárgyat szeretnék, a Varázsceruza című lengyel rajzfilmsorozatban szereplő híres bűvös ceruzát, amellyel a lerajzolt dolgok megelevenednek.
 

 

Ezek is érdekelhetnek