Küzdünk az elemekkel

A tizenhat éves Héder Benedek Barnát választotta a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége az Év Ifjúsági Vitorlázójának. Az optimistes, egyszemélyes vitorláshajós karrierje után az úgynevezett Ilca 4 hajóosztályban folytatta a vitorlázó-pályafutását, és sikert sikerre halmozott: a világbajnokságon 287 indulóból összetett negyedik helyen végzett, a Koperben rendezett Európa Kupán pedig 143 indulóból az összetett első helyet szerezte meg.

13+1Varga Attila2024. 02. 05. hétfő2024. 02. 05.
Küzdünk az elemekkel

1. Hogyan érez a születési helyével kapcsolatosan? 
– Abszolút pozitívan élem meg, hogy magyar vagyok és Magyarországot képviselhetem a nemzetközi vizeken. Az egyetlen hátrány talán, ami minket, magyar vitorlázókat érint, hogy nincs tengerünk, így nehezebb felkészülnünk olyan tényezőkre mint a nagyobb hullámzás, az erős szél, illetve az áramlás. 


2. Milyen a vitorlázók élete? 
– Sokan úgy képzelik el a vitorlázást, mint a sétahajózást: napsütésben, gyönyörű, szélcsendes időben napozgatunk egy nagy hajón. Ám a mi életünk messze nem ez. Meg kell küzdenünk az elemekkel: sokszor szakadó esőben vagy hóban – ilyen is volt már –, hidegben, 40 kilométeres szélben versenyzünk egész nap. Lássuk be, ez elég messze van a nyári napozástól. Én egyébként az ilyen emberpróbáló, nehéz körülményeket is szeretem. 


3. Igaz, hogy a hajósok egy nyelvet beszélnek? 
– Ha konkrétan a beszélt nyelvre gondolunk, akkor az angol a közös. Kint a vízen, verseny közben viszont szavak nélkül, már a másik gesztusaiból is értenünk kell egymást, hogy lássuk, éppen mire készül, milyen taktikai megoldás jár a fejében. Ehhez sokéves rutin kell, mert ha félreértem a másikat, s annak alapján rosszul pozicionálom a hajómat, versenyhátrányba kerülök, de akár össze is ütközhetünk. 


4. Milyen hajókkal versenyez? 
– Az Ilca hajóosztályban egyszemélyes hajókkal versenyzünk, három kategóriában: Ilca 4, Ilca 6, Ilca 7. Ezek a meghatározások a vitorla négyzetméterei alapján változnak. Én a viszonylag könnyű súlyom miatt jelenleg az Ilca 4-et és 6-ot váltogatom. Az utóbbi – vagyis az Ilca 6 – egyébként már olimpiai hajóosztály, ott a nők ezzel, míg a férfiak a 7-tel versenyeznek. 


5. Mennyit edz? Hogyan és hol? 
– Majdnem mindig edzek. Természetesen rengeteget vagyok vízen, de mivel ez egy nagyon komplex sport, konditeremben és biciklin is erősítek. Nyáron, amikor nincs külföldi versenyem, a Balatonon edzek, de a hidegebb időszakokban külföldön, például Spanyolországban, a Kanári-szigeteken vagy Olasz­országban edzőtáborozom. A tavalyi évet Spanyolországban, szintén edzőtáborozás közben zártam – távol a családomtól, szüleimtől –, december 31-én még vízen voltunk és az új évet már az első napon egy kemény biciklizéssel indítottam. 


6. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Legszívesebben John Mayerrel cserélnék életet egy napra. Ő egy fenomenális gitáros, nagy rajongója vagyok neki is, a zenének is. 


7. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– Az igazságtalansággal és az emberi butasággal. 


8. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Ezen még nem gondolkoztam, mert jól érzem magam ebben a korszakban. 


9. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– Albert Einstein gondolatát: „Az az ember, aki még sosem hibázott, sosem próbált semmi újat.” 


10. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, amely különösen fontos az ön számára? 
– Van egy nyakláncom, amin rajta van az első vitorlásom száma és az első vitorlám egy darabkája is. Nem vettem le azóta, hogy megkaptam a szüleimtől. Mindig velem van, és mindig emlékeztet arra, hogy hol kezdtem, honnan indultam. 


11. Van-e a kedvenc könyve? 
– Az iskolai kötelező könyveken kívül nem sok időm van mást is olvasni, de a sporttal kapcsolatos írásokat nagyon szeretem. Most például Tim S. Grovertől a Relentlesst olvasom. 


12. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Egy jó tanács, ami szerintem mindenkinek segíthet: legyen valami célunk az életben. Mindegy, hogy közeli vagy távolabbi. Én gyakran tűzök ki célokat magamnak, mert amikor azokat elérem, sikeresnek érzem magam. 


13. Van-e kedvenc érdeklődési területe? 
– A zene a hobbim. Szoktam zenét készíteni, producerkedni, és gitározom is. Az iskolában pedig a matematika és a fizika a kedvencem. A vitorlázás mellett ezen a két területen látom magam a jövőben. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– A kedvenc szuperhősöm a pókember, így nem kérdés, hogy az ő bőrébe bújnék. 
 

 

Ezek is érdekelhetnek