Dallal szeretne varázsolni

Fodor Zsóka válaszolt kérdéseinkre.

13+1Puskás Kati2024. 04. 29. hétfő2024. 04. 29.
fodor-zsoka

Fodor Zsóka második nekifutásra, érettségi nélkül került be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1965-ben végzett, és a Kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1966-tól 1970-ig a József Attila Színházban és az Irodalmi Színpadon játszott. 1970–1972 között a Békés Megyei Jókai Színház tagja volt, majd egy évre a Magyar Televízió bemondója lett. 1974-ben visszatért a békéscsabai színházba. 1979-től 1995-ig a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. 25 filmben és több mint 300 színdarabban láthattuk, 240 filmhez adta a hangját. A Barátok közt című tévésorozat Magdi anyusaként egy ország zárta a szívébe. A 82 éves színésznő napjainkban is aktív, jelenleg Pécsett játszik. 
1. Hogyan érez a lakhelyével kapcsolatban? 
– Kétlaki vagyok, mert Budapesten is és Pécsett is élek. Be kell vallanom, hogy hatvan éve szerelmes vagyok Pécs városába. Benne van ebben a Mecsek, és benne van az itteni baráti köröm, akik a Fodor Zsókát szeretik, és nem az ismert színésznőt. 
2. Mit szeret önmagában? 
– Az alkalmazkodóképességemet, azt, hogy rugalmas vagyok, és megvan bennem a bocsánatkérés tudománya. Szeretem a tehetségemet is, amit az Istentől kaptam. 
3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Kalamár Tamással – a Barátok közt sorozat producerével –, bár lehet, hogy rosszul járnék, sűrű élete van. Megnézném annak az embernek egy napját, aki megváltoztatta az életemet, amiért mind a mai napig hálás vagyok neki. 
4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A hazugsággal, az átlátszó átverésekkel. Szerencsére már átlátok az ilyen embereken, de tudok uralkodni magamon. Az egyre inkább eluralkodó modortalanságot sem kedvelem. 
5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Azt sajnálom a leginkább, hogy nem alapítottam családot, nem szültem gyereket annak, akit szerettem, mert alkalmatlannak találtam akkor a körülményeket. Azt is bánom, hogy kevés időt tudok tölteni a szeretteimmel: hiába költözött Venezuelából Budapestre a bátyám unokájának a felesége a két tüneményes kislányával, akiket imádok, nem tudok annyi időt tölteni velük, amennyit szeretnék. Irigylem azokat a „Gerbeaud-néniket” is, akik rendszeresen összejárnak a cukrászdába csacsogni, mert nekem nincs kivel „bandázni”. 
6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Azt, ha adnak magukra. Szerencsére azt tapasztalom, hogy egyre inkább jól fésültek, ápoltak, és egyre kevésbé egyformák, saját stílusuk van. Kicsit irigylem is a férfiakat, mert idős korukban is lehet gyerekük. Ha a Jóisten megkérdezne, szívesen lennék férfi, mert szerintem kevesebb terhet rótt rájuk. 
7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Az én habitusomnak a két világháború közötti időszak nagyon megfelelne, kiválóan be tudnék illeszkedni egy elegáns, nagypolgári létformába. 
8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– Arthur Schopenhauer mondta: „Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” A legfontosabb, hogy törekedjünk a megőrzésére, hiszen ha egészséged van, lesz munkád, és tudsz gondoskodni magadról, de ha nincs egészség, minden borul. 
9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– A leginkább a könyveimhez ragaszkodom. De van egy karórám is, amelyet a mai napig előszeretettel viselek, nagy becsben tartom. 1964-ben kaptam a szerelmemtől. 
10. Van-e kedvenc könyve? 
– Nagyon szeretek olvasni, hatalmas könyvtáram van. El tud varázsolni az angol történelmi regényírónő, Philippa Gregory világa. Szívesen olvasok történelmi könyveket, életrajzokat, kikapcsolódásként pedig romantikus bestsellereket, Daniel Steel például nagy kedvencem. Az örök könyv természetesen a Biblia, amelyet ahányszor kézbe vesz az ember, mindig tud utat mutatni. 
11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Az egyik, hogy ne higgy a hízelgő embereknek, mert csalódni fogsz. A másik, hogy légy takarékos, tegyél félre öreg napjaidra. Azt meg szívből ajánlom, hogy szeresd és tiszteld az öregeket, mert te is leszel szépkorú. 
12. Van-e kedvenc érdeklődési területe? 
– Az olvasás mellett a kirándulás, az utazás. Ha van pár szabadnapom, azonnal útra kelek. A napokban tértem haza a csodálatos Szlovéniából. 
13. Milyen zenét szeret? 
– Szeretem az operát, a klasszikus zenét. Imádom Dvořák műveit, de nagy rajongója vagyok az operett és a musical műfajának. A dallamos, szép melódiákat kedvelem. A maiak közül Majkát szeretem a szövegei miatt. 
+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Az éneklés csodáját. Szeretném, ha szép énekhangom lenne, de hát mindent én se kaphatok meg.
 

 

Ezek is érdekelhetnek