Szívesen lennék madár

Györgyi Anna válaszolt kérdéseinkre.

13+1Puskás Kati2024. 06. 24. hétfő2024. 06. 24.

Kép: Budapest, 2017. november 16. Györgyi Anna Colombina szerepében Carlo Goldoni Házasság Palermóban című darabjának próbáján a Nemzeti Színházban 2017. november 16-án. A darabot Kiss Csaba rendezésében november 18-án mutatják be. MTI Fotó: Mónus Márton, Fotó: Mónus Márton

Györgyi Anna
Budapest, 2017. november 16. Györgyi Anna Colombina szerepében Carlo Goldoni Házasság Palermóban című darabjának próbáján a Nemzeti Színházban 2017. november 16-án. A darabot Kiss Csaba rendezésében november 18-án mutatják be. MTI Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton

Györgyi Anna 1989-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, osztályvezető tanára Szirtes Tamás volt. Pályafutása során játszott a Madách Színházban, az Arany János Színházban, a Budapesti Bábszínházban, a Bárka Színházban, az Új Színházban, a Magyar Színházban, a Centrál Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a budapesti Pinceszínházban, a debreceni Csokonai Színházban, a Thália Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a Szentendrei Nyári Színházban is. Sokszor láthattuk filmvásznon és tévéssorozatokban is. Bár számtalanszor nyújtott maradandó alakítást a Jászai Mari-díjas színésznő, a hangját mégis többen ismerik, kellemes orgánumának köszönhetően sokat szinkronizál. Férje Kiss Csaba rendező, lányai Anna Gizella és Léna. 


1. Hogyan érez a születési helyével kapcsolatban? 
– Bár Kecskeméten születtem – mert édesanyám odavalósi –, Szentendrére vitt minket haza az édesapám. Három­éves koromban Újpestre költöztünk, oda kötnek a legszebb emlékeim. Ott éltem meg a boldog gyerekkort. Szabadon és biztonságban éltünk az adott kor lehetőségei szerint: nem volt még mobil­telefon, édesanyám le­kiabált, ha ideje volt hazamenni a játszótérről. Panelben laktunk, de én szerettem ott élni. Sírtam, amikor 14 éves koromban átköltöztünk Budára. Én pesti lány vagyok, évtizedek óta újra Pesten élek. 


2. Mit szeret önmagában? 
– Az optimizmusomat, az életszeretetemet, és hogy megrögzötten szeretem az állatokat. Továbbá azt, hogy hűséges, megbízható és kitartó vagyok, igazi hosszútávfutó alkat. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra
– Boldogan bújnék Juliette Binoche bőrébe, de szívesen lennék madár is, vagy bepillantanék a reneszánsz mester, Michelangelo Buonarotti életébe. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– Kikergetni engem nem nagyon lehet a világból, mert végtelenül türelmes és alkalmazkodó ember vagyok, de az álszentséget nem kedvelem. Az erőszakos embereket pedig inkább elkerülöm. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Nincsenek kielégítetlen vágyaim, ügyeim. Úgy érzem, hogy járom a saját utamat szép lassan, szisztematikusan. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Szerencsés vagyok, jó férfiképet adott édesapám, aki megbízható és szeretetteljes ember volt. A férjem is ilyen, és mindenben nagyon jó társam, kiegészítjük egymást, a lányainknak pedig kiváló apukája. Általánosságban azt szeretem a férfiakban, hogy mások, mint mi, másképpen gondolkodnak, ami persze olykor idegesítő, olykor meg nagyon vonzó.

 
7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Olaszország-imádó vagyok, úgyhogy mindenképpen a reneszánsz Itáliában. De érdekelne az ókori Görögország is, vagy Egyiptom a fáraók korában. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– Assisi Szent Ferenc szép gondolatát: „Egyetlen napsugár képes eloszlatni az árnyak egész seregét.” 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– Édesapám sajnos már húsz éve nincs köztünk. Nagy szeretettel őrzöm a mandzsettagombját. 


10. Van-e kedvenc könyve? 
– Ha csak egyetlent lehetne mondani, akkor az Tolsztoj Anna Kareninája. De nagyon szeretek olvasni, most éppen Freud életrajzát és Seneca bölcsességeit forgatom, de nagyon szeretem Csehov novelláit is. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Nem vagyok igehirdető típus, nem akarom megmondani senkinek, hogyan éljen, hiszen mindenkinek megvan a saját útja. A tapasztalataimból azt a következtetést vontam le, hogy engem a nehézségek mindig megerősítettek, több lettem általuk. Úgy vélem, hogy sokat lehet tanulni a kudarcokból. 


12. Mi a kedvenc érdeklődési területe? 
– Két szenvedélyem is van. Az egyik az utazás, nagyon szeretünk barangolni a világban. A másik a filmnézés, de szigorúan csak moziban, és lehetőleg egyedül. 


13. Milyen zenét szeret? 
– Nálam a sorrend Beethoven, Bach, és rögtön utána a francia Saint-Saëns zongoraversenyei. Ezeket a zeneműveket bármikor szívesen hallgatom. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Nem véletlenül mondtam, hogy szívesen lennék madár, a repülés az, ami izgatja a fantáziámat. Gyerekkorom óta sokszor álmodom azt, hogy repülök. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek