Az adott szó szent

Popovics Tamás félnehézsúlyú kisvilágbajnok ökölvívó és író válaszolt kérdéseinkre.

13+1Puskás Kati2024. 07. 16. kedd2024. 07. 16.
Az adott szó szent

Popovics Tamás kétszeres profi magyar bajnok és félnehézsúlyú kisvilágbajnok ökölvívó, aki úgy érte el nem mindennapi eredményeit, hogy 32 évesen kezdett csak bokszolni. Negyvenéves korában egy súlyos balesetet követően kénytelen volt visszavonulni. Edzőként kezdett el dolgozni, 2013-ban pedig megjelent a Csavargó élet címet viselő, életrajzi elemekkel átszőtt regénye, amit 2015-ben az Elfüstölt évek követett. Boldog párkapcsolatban él Oszter Alexandrával. 


1. Hogyan érez a lakhelyével kapcsolatban? 
– Diósjenőn élünk a párom édesapjától örökölt birtokon. Csodálatos hely, itt kreatívan alkothatok és építhetek. Alexandrával átalakítjuk a birtokot, és tele vagyunk tervekkel: gyerekeknek tábort, felnőtteknek elvonulásokat szervezünk ebben a fantasztikus természeti környezetben. 


2. Mit szeret önmagában? 
– A kreativitásomat, a megoldó- és a kapcsolatteremtő képességemet. Nem hátrálok a feladatok elől, és bárkivel szót tudok érteni. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Az egyik jelöltem Hemingway, nemcsak azért, mert kiváló író, hanem azért is, mert rendkívül kalandos élete volt. A másik pedig Toulouse-Lautrec, aki sajátos látásmódjával örökítette meg a dekadens Párizst. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A tehetetlenkedéssel. De még inkább a becstelenséggel, ha valaki nem tartja be az adott szavát. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Voltak holtidőszakok az életemben, mint bárki másnak… Igaz, akkor írtam a regényeimet. Azt azért sajnálom, hogy fiatalon nem vettem elég komolyan a sportkarrieremet, mert meg akartam élni a szabadságot. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Azt a megtartó háttérerőt és nyugalmat, amelyet egy nő tud képviselni – Alexandra pont ilyen. 


7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Szívesen élnék Amerikában a vadnyugati korszakban. A dekadens párizsi éjszakákba is bekukkantanék. Ahogy vonzó lehetőség lenne kipróbálni az olasz életérzést az ötvenes években, amikor a háború utáni felszabadultság után tapintható volt az életöröm, és a híres filmklasszikusok készültek. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– A békés egymás mellett élés híve vagyok, úgyhogy két klasszikust is akár. „Élni és élni hagyni”, illetve, ami nap­jainkban nagyon is aktuális: „Make love, no war!” – azaz Szeretkezz, ne háborúzz! 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– Édesapámtól – aki repülésirányító volt – kaptam egy katonai iránytűt, hogy mindig megtaláljam az utamat. Édesanyám csodálatos kézműves munkája, egy horgolt virágcserép virággal is mindig a könyvespolcomon van. Nagy becsben tartom a páromtól kapott ezüst szivartárcát is. 


10. Van-e kedvenc könyve? 
– Több mint háromezer könyvem van. Szeretem az orosz klasszikusokat – elolvastam Tolsztoj és Szolzsenyicin összes művét, nagy kedvencem a Toulouse-Lautrec életéről szóló Moulin Rouge, de azt hiszem, a csúcs Hemingway, Az öreg halász és a tenger minden lényegest elmond az emberi életről. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Nem szeretek tanácsot adni. Én inkább csak mesélek a tapasztalataimról, és mindenki azt szűri le belőle, ami számára esetleg hasznos. El szoktam mondani, hogy számomra az adott szó, az szent, és soha nem ígérek olyat, amit nem tudok megtartani. 


12. Mi a kedvenc érdeklődési területe? 
– Hihetetlenül vonz a taoista és a védikus kultúra, nagyon érdekesnek találom a filozófiájukat. Természetesen érdekel a sport is, és mindenekfelett a zene. 


13. Milyen zenét szeret? 
– Nagyon szeretem az operát, de nem mindegy, ki énekli. Vannak kedvenc előadóim, és meggyőződésem, hogy a világ legjobb tenorja Luciano Pavarotti, a tenorok csúcsa és csodája. Szívesen hallgatok jó jazz-zenét, de kedvelem a funky, a soul, a blues és rhythm and blues stílust is. A legszívesebben CD-ket hallgatok, legalább nyolcszáz darabos a gyűjteményem. 
+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 


– Batmant választanám, mert azokat az értékeket testesíti meg, amelyek számomra a legfontosabbak: tisztesség, becsület, küzdelem az igazságért, a rendért. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek