Éppen jó most így

Rakovszky Zsuzsa József Attila-díjas költő, író, műfordító ötévesen kezdett verseket írni. Szíve visszahúzta szülővárosába Sopronba, de szívesen élne egy olasz kisvárosban is. Szívesen cserélne életet egy napra egy hegyen élő szerzetessel.

13+1B. Pintér Dalma2024. 07. 22. hétfő2024. 07. 22.
Éppen jó most így

Rakovszky Zsuzsa Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító. Ötévesen kezdett verseket írni, az első pár sorosokat még édesanyja jegyezte le. 1975-ben magyar–angol szakos tanári diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ám sosem tanított. Hat éven át könyvtárosként dolgozott, majd rövid ideig a Helikon Kiadó szerkesztőjeként. 1987-től szabadfoglalkozású író, műfordító. Életművében verseskötetek és prózai munkák (jó pár idegen nyelven is megjelent) váltják egymást: a Kígyó árnyéka, A hullócsillag éve, Fortepan, Célia – hogy csak néhányat említsünk közülük. Szemlélődő, belül izzó, ugyanakkor halk, kevés szavú ember, aki „mintha folyton víz alatt úszna, kutatja és bejárja a mélységeket”. 


1. Hogy érez szülőhelyével, lakhelyével kapcsolatban? 
– A kettő esetemben ugyanaz. Sopronban születtem. Az egyetem elvégzése után egy darabig Pesten éltem, aztán valamivel több mint húsz éve a családommal visszaköltöztem a szülőváro­somba. Nagyon szeretek itt élni, nem vágyódom el máshová. 


2. Mit szeret önmagában? 
– Azt, hogy nincs bennem semmiféle megfelelési kényszer. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egy napra? 
– Egy szerzetessel, aki egy kolostorban él, a hegy tetején. Vagy egy olasz kisváros valamelyik lakójával. Az előbbivel a csönd, az elmélyülés lehetősége és a természetközelség, a másikkal a múlt emlékeinek közelsége miatt. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– Azzal, ha ügyeket kell intézni a hivatalban, a bankban. Továbbá, ha szerelőt kell keríteni, mert elromlott valami az otthonomban. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Talán az, hogy nem költöztünk azonnal haza Sopronba, amikor a fiam megszületett. Akkor ő is itt nőtt volna föl, ugyanabban a környezetben, ahol jómagam.

 
6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Általánosságban nem emelnék ki olyan tulajdonságot sem a férfi, sem a női oldalról, amelyet kedvelek. Egyes embereket szeretek, akik becsületesek, bátrak, megértőek, kedvesek…

 
7. Melyik történelmi korban élne szívesen? 
– Egyikben sem, nekem megfelel ez a mostani. Távolról úgy festhet, hogy, mondjuk, a „boldog békeidőkben” kellemes lehetett az élet, de ha meggondolom, mit jelentett akkor például egy nagymosás vagy egy fogorvosi kezelés…Éppen jó most így, ahogy van. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggel ezzel induljon? 
– A következő Babits-verssort: „Vezessen hozzád a szabadság!” 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, amely különösen kedves az ön számára? 
– Minden, ami a gyerekkoromból megmaradt, például a bútoraim. Még ma is fáj a szívem azért a nagy ruhásszekrényért, amit annak idején, amikor a pesti lakásra gyűjtöttem, el kellett adnom. Ennek már több mint harminc éve, de néha még most is azt álmodom, hogy a szekrény „hazajött”. 


10. Van-e kedvenc írója? 
– Már hogyne lenne! Csak éppen nem egy, hanem több. A magyarok közül Arany, Babits, Kosztolányi, a világirodalomból Dickens, Dosztojevszkij, Thomas Mann, T. S. Eliot. Napestig sorolhatnám. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalataiból tanult meg? 
– Azt, hogy olyan emberen nem lehet segíteni, aki nem hajlandó önmagáért tenni. Azt hiszem, főleg a nők hajlamosak rá, szánalomból, hogy kitegyék a lelküket valakiért, aki tulajdonképpen egészen jól eléldegél abban a rossz helyzetben, amely miatt megsajnáltuk. 


12. Mi a kedvenc érdeklődési területe? 
– Ez szüntelenül változik. Egy időben rengeteg pszichológiát összeolvastam. Manapság inkább a történelem érdekel, hogy miként alakultak a dolgok „igazából”. A szemtanúk visszaemlékezé­seiből például sokkal jobban kiderül, hogyan viselkednek az emberek éles helyzetekben, mint akár a pszicholó­giából, a szépirodalomból – a legnagyobb írók által lejegyzett sorokat kivéve. 


13. Milyen zenét szeret? 
– Mindenfélét. De sajnos botfüllel áldott meg az ég, vagy, mondjuk úgy, igen rossz a zenei memóriám. Akkor kezdek el szeretni valamit, ha már sokszor hallottam. Mozartot, Schubertet hallgatom gyakran, de szívesen újra elmerülök fiatalkorom, a hatvanas évek könnyűzenéjében is. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– A repülést. Fantasztikus érzés lehet el­rugaszkodni a földtől, és szabadon röp­­ködni ide-oda. Álmodni szoktam ilyet. 
B. Pintér Dalma 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek