Ha szívedből jön, csináld!

Csórics Balázs színművész válaszolt kérdéseinkre.

13+1Puskás Kati2024. 07. 30. kedd2024. 07. 30.

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

Csórics Balázs színművész 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Madách Színházban és a József Attila Színházban játszott olyan darabokban, mint a Jézus Krisztus Szupersztár, a Vámpírok bálja, A kőszívű ember fiai. A nézők a Barátok közt sorozatban kedvelték meg, de szerepelt a Hacktion, a Casting, az Apatigris, a Keresztanyu, a Gólkirályság című sorozatokban is. Ősztől a Megafilm S.E.R.E.G. című katonai sorozatában Győrbíró Zsolt alezredes szerepében láthatjuk majd. Szívesen foglalkozik versekkel, rengetegen követik közösségi oldalát, ahol értő figyelemmel, csodálatosan szaval. 


1. Hogyan érez a születési helyével kapcsolatban? 
– „Nem thatom , hgy másnak e tájék mit jelent/ kem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország. (...)” Csepelen, a Királyerdőben születtem. Klasszikus gyerekkorom volt: a természetben, a Duna-parton biciklizve éltem az életemet, ugyanakkor igyekeztem jól teljesítve megfelelni a szüleim elvárásainak. 


2. Mit szeret önmagában? 
– Hogy nagyon tudok szeretni. Addig nem tudok megnyugodni, amíg nem találok a másik emberben valamit, amit szeretni és tisztelni lehet. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra? 
– Bepillantanék Tesla világába, mert ő egy zseniális mágus volt. De szívesen belebújnék Jézus Krisztus bőrébe is. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– A hülyeséggel. A magabiztosan hülyeséget kinyilatkoztatókat nem bírom, mert roppant kártékonyak. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Nem. Nyilván vannak dolgok, amelyek nem úgy sültek el, ahogy szerettem volna, de mindig beleálltam a kihívásokba. Lehet, hogy elbuktam, de legalább megpróbáltam, mert erre neveltek a szüleim. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Weöres Sándor Mi van a héj alatt című verse csodálatosan foglalja össze a lényeget: „Rögtől szívig, minden dalol; / nem ésszel, lényével válaszol, mint egy nő, vagy egy költemény.” 


7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen? 
– Jól vagyok én itt. De ha választani kell, akkor az ősi, mágikus világban kalandoznék: szívesen élnék Egyiptomban vagy a misztikus Atlantisz földjén. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– Petőfi-klasszikust: „Habár fölűl a gálya, / S alúl a víznek árja, / Azért a víz az úr!” Az emberek ugyanis érzelmi alapon hoznak döntéseket, amelyeket aztán agyból igyekeznek megideologizálni. De „azért a víz – azaz az érzelmek – az úr”, ellentétben a napjainkban sokszor hangoztatott „minden fejben dől el” szlogennel. Hiszen tudjuk: „jól csak a szívével lát az ember”. 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– Nagy becsben tartom a szüleimtől diplomaosztóra kapott gítáromat. De fontos számomra az íjam is. 


10. Van-e kedvenc könyve? 
– Nincsen. Én az irodalmat szeretem, annak minden lelket ébresztő csodájával. Kilencéves korom körül került a kezembe az első verseskötet, amely elbűvölt, és ez a bűvölet azóta is tart. A verseket varázsigéknek tartom, mert kimondják a kimondhatatlant, ami mindannyiunkban ott él. Szerintem attól lesz varázslatos egy vers, hogy hatására megnyílik az ember. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Ha úgy érzed, hogy valami a szívedből jön, csináld! Tanuld meg, legyél benne profi, és csináld! 


12. Mi a kedvenc érdeklődési területe? 
– A varázslat: a láthatatlan láthatóvá tételének az útja. A modern kor varázslói, a művészek képesek a csodára, hogy a semmiből – a szemmel nem láthatóból – teremtsenek valamit. A változó, tünékeny felszín alá hatolva eljutnak önmaguk isteni szikrájáig, és a felszínre visszatérve, az örök erőkkel feltöltődve szívhez szólót,maradandót alkotnak. 


13. Alezredest alakít az ősztől látható S.E.R.E.G. (Szolgálat, Erény, Rend, Erkölcs, Gondviselés) című sorozatban Mit gondol, melyik a legfontosabb? 
– Úgy vélem, hogy a szolgálat az értelme minden valódi hatalomnak. Az erő szolgálat nélkül öncélúvá, végül önpusztítóvá válik. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Megelégszem azzal, amit kaptam, nekem a rímek felismerését adta az Isten. Minden szó, minden tett, minden ritmus egy-egy kapu, ami szíveket köt össze. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek