Kövessük a belső hangot!

Nagy Sándor válaszolt kérdéseinkre.

13+1Puskás Kati2024. 10. 14. hétfő2024. 10. 14.

Kép: 20240221 Budapest Nagy Sándor színész fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet, Fotó: Bach Máté

BPM_20240221 (1)
Nagy Sándor Jászai Mari-díjas magyar színész, énekes. Budapest 20240221 Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté

Nagy Sándor Jászai Mari-díjas színész, énekes Kisvárdán született. Fényeslitkén gyerekeskedett, középiskolai tanulmányait a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban végezte. Ebben az időszakban lett tagja a Doktorock nevű színtársulatnak. 1998-ban lehetőséget kapott a Madách Színházban bemutatott A nyomorultak című musicalben egy forradalmárt alakított. Ezután a Piccolo Színház tagja lett. 2005-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett–musical szakán, és még ebben az évben a Madách Színház társulatához szerződött. 2024-ben köszönt el a teátrumtól. Sokfelé, sokféle darabban játszik, és A mi kis falunk televíziós sorozatban is láthatjuk. 2005-től 2010-ig az Adagio együttes tagja volt. 


1. Hogyan érez szülőhelyével, lakóhelyével kapcsolatban? 
– Fényeslitkén nagyon boldog gyerekkorom volt. Szívesen járok haza. Szeretem az ottani embereket, ők is engem, mindig szeretettel fogadnak és nagyon büszkék rám. A mostani lakóhelyemen, Rákospalotán is a helyemen vagyok, szeretek itt élni a csodás szomszédaim­mal szép és nyugodt környezetben. 


2. Mit szeret önmagában? 
– A kitartásomat, a megbízhatóságomat. Semmit nem veszek félvállról. Vagy csinálok valamit, vagy nem, de ha csinálom, akkor teljes erőbedobással teszem. 


3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egy napra? 
– Vallástól függetlenül megnézném Jézus – az ember – életének egy napját, akár az utolsót is. Érdekel, hogyan élt, hogyan éltek az emberek akkoriban. 


4. Mivel lehet kikergetni a világból? 
– Az ostobasággal és az igazságtalansággal. De azt sem szeretem, ha valaki feleslegesen problémákat gyárt. 


5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében? 
– Erre majd csak az életem végén tudok válaszolni. Biztos volt már olyan lehetőség, ami mellett elmentem, de megpróbálok úgy élni, hogy ne túl sokkal kelljen majd szembesülnöm. 


6. Mit szeret az ellenkező nemben? 
– Hogy vannak, és azt, ahogy léteznek. Szeretem és tisztelem őket. A nők sokkal erősebbek és sokkal többet kibírnak, mint a férfiak. Elég, ha csak a várandósságra, a szülésre és az anyaságra gondolunk. 


7. Melyik korban, történelmi korban élne szívesen? 
– Hiszek abban, hogy nem csak egyszer élünk, és akkor vélhetőleg már több korszakban is éltem. Számomra nagyon izgalmasak a '60-as és '70-es évek. Belekóstolnék a rock and roll akkori forgatagába, akár Magyarországon, akár Amerikában. 


8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon? 
– Kaptam egyszer egy cédulát valakitől, amelyen az állt: „Átadom magam egy felsőbb hatalomnak”. Hiszek az égi vezettetésben. 


9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára? 
– A nézőktől és a szakmától kapott díjaimat is nagy becsben tartom. Akárcsak a családtól és a barátoktól kapott ajándékokat, fényképal­bumokat. 


10. Van-e kedvenc írója? 
– Az irodalom általam kedvelt írói helyett most a Beszélgetések Istennel könyvek szerzőjét, Neale Donald Walschot említeném. 


11. Milyen jó tanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg? 
– Hallgatni kell a megérzéseinkre, követni kell a belső hangunkat. Akkor tudunk önazonosak lenni, ha békében vagyunk magunkkal, és akkor nem akarunk már mással se harcolni. Shakespeare gondolatát Arany János csodálatosan fordította le: „Légy hű magadhoz: így, mint napra éj, / Következik, hogy ál máshoz se léssz." 


12. Mi a kedvenc érdeklődési területe? 
– Szeretek horgászni. A természetben tudok igazán feltöltődni. Szívesen végzek fizikai munkát a kertemben, letisztulnak közben a gondolataim. Imádok utazni, és szeretem a tengert, igyekszem, hogy évente legalább egyszer – még jobb, ha kétszer – eljussak egy kis sós levegőt szívni. 


13. Milyen zenét szeret? 
– Majdnem mindent szívesen hallgatok a népzenétől a cigányzenén át az olyan popklasszikusokig, mint mondjuk Demjén Rózsi. Szécsi Pál dalait is szívesen énekeltem. A mai fiatal rapelőadókat nem igazán ismerem, a heavy metal meg nem az én világom. 


+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna? 
– Repülnék. Sokszor álmodtam már, hogy repülök, és csodás érzés volt. Másokat is megtanítanék szárnyalni.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek