Eddig sikerültek a terveim

Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet fiatal főborásza válaszolt kérdéseinkre.

13+1Szijjártó Gabriella2025. 01. 27. hétfő2025. 01. 27.

Kép: Benesch Antal főborász, Fotó: Németh András Péter, Forrás: Szabad Föld

Benesch Antal foborasz-02
Benesch Antal főborász
Fotó: Németh András Péter Forrás: Szabad Föld

1. Hogyan érez a születési helyével kapcsolatban?

– Budapesten születtem, a XII. kerületben nőttem fel. Lassan hét éve, hogy elköltöztem a fővárosból. Nagyon szép emlékeim vannak, és mindig öröm feljönni Budapestre, de már jobban szeretem a vidéket és azt a nyugalmat, ami itt van, a Balatonnál. Hála a szőlész-borász hivatásomnak, sokat lehetek a természetben, például az egyik szőlőültetvényünknek a mind­szentkállai Püspökdombon megunhatatlan a panorámája: gyönyörű látvány nyílik innen a tavon kívül a Balaton-felvidék összes tanúhegyére, ellátunk egészen Szigligetig.

2. Melyik tulajdonságát szereti önmagában?

– Maximalista vagyok, pláne, ha borokról van szó! Azt szeretem, ha tökéletesen finom, és élményt ad a vendégnek.

3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egy napra?

– Alain Ducasse francia séffel. A hetvenhez közeledő sztárszakács pályafutása során több mint három tucat éttermet nyitott világszerte, és összesen 21 Michelin-csillaggal bír. Ezenkívül tanácsadói tevékenysége, főzőiskolái és szakácskönyvei is szépen hoznak a konyhára. Amikor szakácsgyakornok voltam, és tanultam a szakmát, az ő könyveit bújtam. Nagyon nagy hatással volt rám.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A semmittevéssel.

5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nem emlékszem olyan döntésemre, amit megbántam volna. Még túl fiatal vagyok, és eddig sikerültek a terveim.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Lyont. Ez a francia város a gasztronómia fellegvára, a Paul Bocusse mesterszakácsról elnevezett verseny döntőjét is minden második év januárjában itt, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszer-kereskedelmi Kiállításon rendezik meg. A világ egyik legrangosabb főzőversenyének számít.

7. Mire sajnálja az időt?

– A fölösleges beszédre és cselekedetre.

8. Melyik történelmi korszakban élne szívesen?

– Talán az 1920-as évek Amerikájában. A filmekben csodált régi autók­kal, kalandvágyból a gengsztervilággal és persze óriási partikkal.

9. Van-e olyan emléktárgya, ami különösen fontos az ön számára?

– Az anyukámtól kapott szakácskés.

10. Mi a telefonján, számítógépén a háttérkép?

– A telefonon a feleségem és a kislányom látható, a számítógépen pedig a Balaton felülről.

11. Milyen jó tanácsot osztana meg velünk, amit a saját kárán tanult meg?

– A látszat néha csal.

12. Mivel foglalkozna szívesen, ha más hivatást kellene választania?

– Újra szakács, cukrász lennék. Mai napig főzök otthon a családnak és a barátaimnak, ez tökéletesen kikapcsol. Veszem a külföldi szakácskönyveket, próbálok tanulni, vinni tovább ezt a vonalat. Lehet, hogy majd egyszer csinálok egy tízfős éttermet valahol egy eldugott faluban…

13. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort csináljunk!

+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?

– Bárcsak a szupererőmmel elűzhetném a betegségeket! Vagy ha túl nagyot kértem, akkor legalább arra fussa az erőmből, hogy a beteg gyerekekkel időnként el tudjam feledtetni a problémájukat, és egy kis vidámságot adjak nekik.

Névjegy

Benesch Antal a Veszprémi Érseki Pincészet fiatal főborásza. Először szakács-, cukrász-, diétásszakács-végzettséget szerzett, ráadásul vendéglátós családban nőtt fel. Élethivatását mégsem ebben a szakmában, hanem kicsit később, szőlész-borász mérnökként találta meg. A Kertészeti Egyetem elvégzése után Új-Zélandra ment, hogy megismerje az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat, az ország ugyanis élen jár a környezettudatos és fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén. Ezt követően Ausztriában, az Esterházy Pincészetnél folytatta a tapasztalatszerzést. Az egyetemi szakmai gyakorlata során ismerte meg Liptai Zsoltot, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborászát, őt tekinti első számú mesterének. A 32 éves fiatalember a tradíció nehéz puttonyát cipeli a vállán, hiszen a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség) a XIII. század óta foglalkozik szőlészettel és borászattal: a Káli-medencében található Mindszentkállán, valamint a Balatonfüred–Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön termesztenek szőlőt.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek