Receptek

Zöldséges egytálételek

ABC2004. 03. 26. péntek2004. 03. 26.
Receptek


Zöldborsós nokedli
Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó, 50 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, pirospaprika, Piros Arany, 1 paradicsom, 1 paprika, só.
A zsíron üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával, belevágjuk a paradicsomot és zöldpaprikát. Kevés vízzel felöntjük, és hozzáadjuk a zöldborsót, az ételízesítőt, sót, Piros Aranyat. Addig főzzük, míg a zöldborsó megpuhul. A lisztből és tojásból kevés sóval nokedlit szaggatunk, és a szokásos módon kifőzzük. Leszűrve összevegyítjük a zöldborsós raguval. Az egészet összekeverjük a tejföllel, megforrósítjuk.
{p}
Csülkös kelkáposzta
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 4-5 darab burgonya, 1 kicsontozott csülök, zsír vagy olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika (vagy lecsó), őrölt bors, pirospaprika, majoránna, ételízesítő, só.
Az apróra vágott vörös- és fokhagymát kevés zsíron vagy olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockákra felvágott csülköt, a feldarabolt paradicsomot és paprikát. Ízesítjük a fűszerekkel, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha félig megpuhult, beletesszük a felaprított kelkáposztát. Ha a káposzta is majdnem puha, akkor dobjuk bele a kockákra vágott burgonyát. Amikor kész, világos rántással besűrítjük.
{p}
Sajtos zöldbab
Hozzávalók: 1 üveg zöldbab, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 csokor kapor, só.
Apróra vágjuk vagy reszeljük a sajtot, elmorzsoljuk a túrót. Összekeverjük a lecsurgatott zöldbabbal, megsózzuk, és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a megsózott tejfölt, és forró sütőben tíz percig sütjük.
{p}
Laskagomba fokhagymásan
Hozzávalók: 75 dkg laskagomba, 6-8 gerezd fokhagyma, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, só.
Az apró kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírjában megfonnyasztjuk a megtisztított, összezúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott laskagombát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Megsózzuk, és lassú tűzön, kevergetve puhára pároljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek