Recept

Jobb napok - kopp-napok

ABC2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Recept


Erdélyi fűszeres leves
Főzünk 1 liter erős húslevest. Közben 2 szikkadt zsemlét felkockázunk és megpirítunk. Felaprítunk 1 csokor petrezselymet, kaprot, zellerzöldet, 1 szál metélőhagymát. Egy fazékba öntünk 1 dl tejszínt és 2 darab tojássárgával elkeverjük. A leszűrt levest felforraljuk és vékony sugárban a tejszínes tojáshoz öntjük. Már nem forraljuk fel. A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszernövényeket. Forrón tálaljuk, külön adjuk hozzá a zsemlekockákat. A tálaláskor kevés citromlevet öntünk bele.

Tűzdelt nyúlfilé csipkeízes mártással
A nyúlhúst kisebb szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk, majd szalonnaszeletekkel megspékeljük. Borsozzuk, majoránnával, kakukkfűvel megszórjuk, vékonyan bekenjük mustárral és étolajba mártva éjszakára hűtőbe tesszük. Sütés előtt enyhén megsózzuk, gyengén lisztbe forgatjuk, majd mindkét oldalát ropogósra sütjük. A mártáshoz 1 dl vörösborban megfőzzük 1 narancs és 1 citrom lereszelt héját úgy, hogy a lé majdnem teljesen elforrjon. Ha kihűlt, a levet tiszta ruhán át beleöntjük 30 dkg csipkeízbe, majd hozzáadunk fél dl konyakot, 1 kávéskanál mustárt, kevés narancs- és citromlevet. Jól elkeverjük.
A menü ára 4 személyre: 2100 Ft.
{p}
Palócleves
Olajon megfonnyasztunk 1 fej közepes, apróra vágott hagymát, meghintjük paprikával, majd hozzáadunk 30 dkg felcsíkozott bárányhúst. Sózzuk, zsírjára pirítjuk. Felengedjük vízzel. Babérlevelet, 1 késhegynyi köménymagot, 1 gerezd zúzott fokhagymát adunk hozzá. Ha a hús félig megfőtt, 40 dkg kockára vágott burgonyát és 20 dkg összevágott zöldbabot teszünk bele. Ha egyet rottyan, tejföllel behabarjuk.

Gombaropogós hideg sajtmártással
Négy dkg vajat liszttel habzásig hevítünk, ráöntünk 2,5 dl megmelegített tejet, majd olyan sűrűvé főzzük, hogy elváljon az edény falától. Közben 1 kávéskanál vajon fedő alatt puhára párolunk 20 dkg felaprított gombát 1 csokor finomra vágott petrezselyemzölddel. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel meghintjük. A masszát 15 percre mélyhűtőbe tesszük, majd rudacskákat formázunk belőle, bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. A mártáshoz 2 dl kefirt elkeverünk 1 dl tejföllel és 5 dkg reszelt füstölt sajttal. Sózzuk, borsozzuk.
A menü ára 4 személyre: 1200 Ft.

Ezek is érdekelhetnek