Receptek

E heti kínálatunk: orosz leves, kijevi csirke, blincsiki.

ABC2005. 01. 21. péntek2005. 01. 21.
Receptek


Orosz falusi leves
Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár; 10-10 dkg sárgarépa; petrezselyemgyökér,
zeller, gomba; 1 közepes burgonya; 1 kis fej hagyma; 1 kis póréhagyma; 2 gerezd fokhagyma; 1 csokor petrezselyemzöld; só, bors.
A marhalábszárból a zöldségekkel, a gombával és a hagymákkal húslevest főzünk, amelybe a burgonyát is beletesszük. Amikor a hús megpuhult, kivesszük és feldaraboljuk, a levest pedig leszűrjük. A húsdarabokat a zöldségekkel, a gombával, az apróra vágott petrezselyemzölddel és a burgonyával cserépedénybe tesszük, majd a forró levest ráöntjük. Az edényt nyers lángostésztával betakarjuk, és a sütőben megsütjük. A levest a lángossal beborított edényben tálaljuk.

Kijevi csirkemell
Hozzávalók: 2 nagy csirkemell; 10 dkg vaj; 10 dkg reszelt sajt; 1 citrom leve; 1 csokor petrezselyemzöld; mustár, só, bors. A panírozáshoz: liszt, tojás és zsemlemorzsa.
A vajat sóval és borssal krémesre kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, fél citrom levével, mustárral és petrezselyemzölddel ízesítjük. Rudat formázunk belőle, és alufóliába tekerve a mélyhűtőben kifagyasztjuk.
A kicsontozott, lebőrözött csirkemelleket félbevágjuk, vékony lappá klopfoljuk, és minden hússzeletet 1-1 db fagyasztott fűszervajjal felgöngyölünk. A tekercseket enyhén besózzuk, majd lisztben, tojásban és zsemlemorzsában kétszer egymás után bepanírozzuk, hogy a fűszervaj a sütés alatt a roládban maradjon. Nem túl forró olajban pirosra sütjük. Köretnek rizst, burgonyát vagy vajas zöldborsót adhatunk hozzá.

Blincsiki
Hozzávalók: 30 dkg liszt; l tej; 2 tojás; 5 dkg cukor; 1 tasak vaníliáscukor; 1,5 dkg élesztő; fahéjas porcukor; 4 db sült alma; szilvabefőtt; méz.
A lisztből, a tejből, a tojásból, a cukorból, a vaníliáscukorból és az élesztőből kevés olajjal tésztát keverünk, amelyet kb. egy óráig állni hagyunk. Ezután 1 cm vastag palacsintákat sütünk belőle, amelyeket átlósan négy részre vágunk, fahéjas porcukorral megszórjuk, és sült almával, szilvabefőttel és mézzel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!
Higgyük el az oroszoknak és az ukránoknak, hogy tudják, hideg, téli napokon mit kell enni! Egy forró, tartalmas leves, finom lángossal igazán jólesik! Körül lehet ülni a levesestálat, hosszan enni, beszélgetni, majd jöhet a fűszeres hús, és a laktató édesség! Miután végeztünk az ebéddel, megkávéztunk, igazán alhatunk egyet! Legyen hangulatuk a téli hétvégéknek!
Ha megfőzi ezeket a finomságokat, és ízlik a családnak, vágja ki a recepteket, és ragassza be a Receptek adventtől húsvétig  című könyv hátsó oldalaira, a "Saját receptjeim" közé. (Könyvismertetőnket megtalálja a következő oldalon.)
{p}
Receptek adventtől húsvétig

A korábban sikeres Szabad Föld Kiskönyvtár hagyományait követve egy modernebb, szebb könyvsorozat indult Szabad Föld Könyvtár néven.

Megjelent a Szabad Föld Könyvtár első kötete,

Receptek adventtől húsvétig

címmel.

A szerzők nagymamáink kézzel írott szakácskönyveiből választották ki az adventi, karácsonyi, szilveszteri, farsangi és húsvéti recepteket.
A kipróbált, nemzedékeken át csiszolt leírásokat "versenyszerűen" főző kollégáink specialitásai egészítik ki.

A kötet ára: 485 forint.

A könyv megrendelhető:
telefonon
a 06-80/204-510-es ingyenes zöldszámon;
e-mailben a [email protected] címen;
sms-ben a 06-30/234-1900-as telefonszámon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek