Receptek

Variációk rakott krumplira

ABC2005. 03. 04. péntek2005. 03. 04.
Receptek

Gombás
Hozzávalók: 30 dkg gomba; 1 kis fej hagyma; 1 kg krumpli; 3 dl tejföl; 10 dkg füstölt szalonna; 1 csokor petrezselyemzöld; só, bors.
A gombát hagymás zsíron megpároljuk, sózzuk, borsozzuk és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A krumplit héjában megfőzzük, karikákra vágjuk, és a felét kizsírozott tűzálló tálba fektetjük. Rásimítjuk a párolt gombát, meglocsoljuk a tejföl felével, betakarjuk a maradék krumplival, a tejföl másik felével bevonjuk, és tetejére vékony szalonnaszeleteket teszünk. 220 fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Darált húsos
Hozzávalók: 1 kg krumpli; 40 dkg darált sertéshús; 1 fej hagyma; 2 gerezd fokhagyma; 1 evőkanál paradicsompüré; só, bors, majoránna; 2 dl tejszín; 2 tojássárgája; 10 dkg reszelt sajt.
A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a húst, a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, majoránnával meghintjük, majd erős lángon 5 percig pirítjuk. Mérsékelt tűzön további 10 percet főzzük. A héjában megfőzött krumplit felkarikázzuk, és a felét egy kiolajozott tűzálló tálba rendezzük. Ráterítjük a darált húst, befedjük a krumpli másik felével. A tejszínt, a tojássárgáját és a reszelt sajtot összekeverjük, és bevonjuk vele az ételt. 220 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Alföldi
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb; 80 dkg burgonya; 2 sárgarépa; 1 fej hagyma; 10 dkg füstölt szalonna; só, bors, petrezselyemzöld.
Egy jól lefedhető lábos aljára terítjük a vékony füstöltszalonna-szeleteket, ráhintjük az olajon megdinsztelt hagymát, rátesszük a felaprított hús felét, beterítjük az egyik felkarikázott sárgarépával, amelyre a felkockázott krumpli fele kerül. Utána rátesszük a maradék húst, a másik sárgarépát, és befedjük a krumplival. A rétegeket sózzuk és borsozzuk. Az edényt a rakott krumpli %u013E részéig feltöltjük vízzel, meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, és lefedve nagyon kis lángon kb. 2 óráig főzzük anélkül, hogy megkevernénk. Végül a fedőt levéve rövid lére sütjük.

Túrós
Hozzávalók: 80 dkg krumpli; 25 dkg tehéntúró; 2 dl tejföl; 3 dkg vaj; 1 csokor kapor; só.
A krumplit héjában megfőzzük, felkarikázzuk, és a felét egy kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Rámorzsoljuk a túrót, amelyet megsózunk, az olvasztott vajjal meglocsoljuk, és az apróra vágott kaporral meghintjük. Ráterítjük a krumplikarikák másik felét, és a tejföllel meglocsoljuk. 220 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek