Jeles napok

Fehérvasárnapon megtisztulva

ABCVeszelszky Éva2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Jeles napok

Húsvétot követő első vasárnap fehérvasárnap, amikor Krisztus keresztáldozatában megtisztulva az emberiség új jövőre éled.
Zöldfarsangnak is nevezik ezt az időszakot, mivel ilyenkor hirtelen elevenedik meg minden. Robbanásszerűen zöldülnek a vetések, kipattannak a rügyek, költenek a madarak, fészekrakásra készülnek az emberek.
Fehérvasárnapnak mátkázó- vagy komavasárnap is a neve, mivel most a bizalmas barátnők mátkává, a fiúk komává, minden bajban és örömben sírig tartó hűséges társukká fogadják egymást. A hagyományos közösségekben nagyon erős volt ez a kapcsolat, amelyet idővel még szorosabbá fontak a mátkák és komák közti házasságok és keresztszülőségek.
A mátka szót az anya, méhkirálynő jelentésre vezetik vissza, az pedig a család, az összetartozás jelképe. A mátkásodás és komásodás szertartásán fontos helye van a - hagyományosan kézzel festett, írókázott - termékenységi szimbólumnak, a hímes tojásnak, amelyet a szövetség jeleként a felek összekoccantanak, miközben a keresztszülő ezt mondja: "Ezen a világon legyetek mátkások (komások), a más világon legyetek testvérek!" Aztán többet nem is tegezik, hanem kendezik egymást.
Az idei évben Gyümölcsoltó Boldogasszony is megáldja ezt a szövetséget, mert a korai húsvét miatt most április 4-ére került át az ünnepe (más években Mária szeplőtelen fogantatásának a napja március 25.). Azt tartják, hogy az ilyenkor termőre oltott gyümölcsfákon áldás és bő termés lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek