Receptek

Frank Júlia kedvenc ételei

ABC2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Receptek

Karfiolos gombaleves
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csiperkegomba, 25 dkg tisztán mért karfiol, 2 dl tejszín, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 csirkehúsleves-kocka, 1-1 evőkanál olaj és liszt, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint őrölt fehér bors és só.
Előkészítése: A gombát vékony szeletekre vágom, a karfiolt rózsáira szedem. A meghámozott hagymát finomra metélem. A megmosott petrezselymet felaprítom.
Elkészítése: A hagymát és a gombát a felforrósított olajon üvegesre párolom. Megszórom a liszttel, és kevergetve további két percig pirítom, majd felöntöm 7 dl vízzel. Hozzáadom a leveskockát, és felforralom. Ekkor beleteszem a karfiolt, megsózom, megborsozom, és befedve készre főzöm. A tojássárgáját elkeverem a tejszínnel, a levest leveszem a tűzről, és a tejszínes keveréket folytonos keverés közben beleöntöm, de tovább már nem forralom. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálalom.

Áfonyás kacsasült
Hozzávalók 4 személyre: 1 kicsi pecsenyekacsa, 2 nagy, borízű alma, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál szárított áfonyabogyó (gyógynövényboltban kapható), 1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só és kevés cukor.
Előkészítése: A kacsát megtisztítom, belsejét kiöblítem és lecsöpögtetem. Majoránnával és sóval belülről bedörzsölöm, kívülről a bőrét sűrűn bevagdosom. A vájatokat sóval meghintem, majd a szárnyast tepsibe teszem.
Elkészítése: Aláöntök egy pohár vizet, alufóliával szorosan befedem, és forró sütőben kb. másfél óráig párolom. Ha a hús megpuhult, a tepsiből kiemelem és feldarabolom. Zsíros levét leszűröm, és a húsokat visszateszem a tepsibe. Míg a kacsa sül, elkészítem az áfonyamártást: a száraz bogyókat ledarálom vagy aprítógépben porrá zúzom, majd kis lábosba teszem. Ráöntöm a vörösbort, és addig forralom, míg felére be nem fő, illetve amíg a lé sűrű nem lesz. Ezután az almát meghámozom, kicsumázom, és almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket hozzáadom az áfonyás borhoz, sóval, kevés cukorral ízesítem, majd a bőrével felfelé fektetett kacsadarabok közeibe belekenem a sűrű krémet. Fedő nélkül, forró sütőben addig pirítom, amíg a kacsadaraboknak pirosasbarna nem lesz a teteje.

Kanalas narancsos piskóta
Hozzávalók 10 személyre: 1 piskótalap 5 tojásból, 2 narancs apró kockákra vágott és kimagozott húsa, 2-2 dl tejszín és rostos narancslé, 1 dl narancslikőr, fél dl narancsszörp, 1 narancs reszelt héja.
Előkészítése: Az öntethez a narancslikőrt ráöntöm a frissen reszelt narancshéjra, és fél óráig hagyom állni. Ezután elkeverem a narancslével és a narancsszörppel. A piskótát húsdarálón ledarálom.
Elkészítése: A darált piskótára ráöntöm a narancsos levet, és jól összeforgatom. Ha a tészta a levet mind beszívta, akkor lazán beleforgatom a kockákra vágott narancsot, és talpas poharakban elosztom. Fél napig hűtöm. Kemény habbá vert tejszínnel gazdagon feldíszítem és azonnal tálalom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek