Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Karfiolos gombaleves
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csiperkegomba, 25 dkg tisztán mért karfiol, 2 dl tejszín, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 csirkehúsleves-kocka, 1-1 evőkanál olaj és liszt, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint őrölt fehér bors és só.
Előkészítése: A gombát vékony szeletekre vágom, a karfiolt rózsáira szedem. A meghámozott hagymát finomra metélem. A megmosott petrezselymet felaprítom.
Elkészítése: A hagymát és a gombát a felforrósított olajon üvegesre párolom. Megszórom a liszttel, és kevergetve további két percig pirítom, majd felöntöm 7 dl vízzel. Hozzáadom a leveskockát, és felforralom. Ekkor beleteszem a karfiolt, megsózom, megborsozom, és befedve készre főzöm. A tojássárgáját elkeverem a tejszínnel, a levest leveszem a tűzről, és a tejszínes keveréket folytonos keverés közben beleöntöm, de tovább már nem forralom. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálalom.
Áfonyás kacsasült
Hozzávalók 4 személyre: 1 kicsi pecsenyekacsa, 2 nagy, borízű alma, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál szárított áfonyabogyó (gyógynövényboltban kapható), 1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só és kevés cukor.
Előkészítése: A kacsát megtisztítom, belsejét kiöblítem és lecsöpögtetem. Majoránnával és sóval belülről bedörzsölöm, kívülről a bőrét sűrűn bevagdosom. A vájatokat sóval meghintem, majd a szárnyast tepsibe teszem.
Elkészítése: Aláöntök egy pohár vizet, alufóliával szorosan befedem, és forró sütőben kb. másfél óráig párolom. Ha a hús megpuhult, a tepsiből kiemelem és feldarabolom. Zsíros levét leszűröm, és a húsokat visszateszem a tepsibe. Míg a kacsa sül, elkészítem az áfonyamártást: a száraz bogyókat ledarálom vagy aprítógépben porrá zúzom, majd kis lábosba teszem. Ráöntöm a vörösbort, és addig forralom, míg felére be nem fő, illetve amíg a lé sűrű nem lesz. Ezután az almát meghámozom, kicsumázom, és almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket hozzáadom az áfonyás borhoz, sóval, kevés cukorral ízesítem, majd a bőrével felfelé fektetett kacsadarabok közeibe belekenem a sűrű krémet. Fedő nélkül, forró sütőben addig pirítom, amíg a kacsadaraboknak pirosasbarna nem lesz a teteje.
Kanalas narancsos piskóta
Hozzávalók 10 személyre: 1 piskótalap 5 tojásból, 2 narancs apró kockákra vágott és kimagozott húsa, 2-2 dl tejszín és rostos narancslé, 1 dl narancslikőr, fél dl narancsszörp, 1 narancs reszelt héja.
Előkészítése: Az öntethez a narancslikőrt ráöntöm a frissen reszelt narancshéjra, és fél óráig hagyom állni. Ezután elkeverem a narancslével és a narancsszörppel. A piskótát húsdarálón ledarálom.
Elkészítése: A darált piskótára ráöntöm a narancsos levet, és jól összeforgatom. Ha a tészta a levet mind beszívta, akkor lazán beleforgatom a kockákra vágott narancsot, és talpas poharakban elosztom. Fél napig hűtöm. Kemény habbá vert tejszínnel gazdagon feldíszítem és azonnal tálalom.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu