Recept

Gyerekek kedvére

ABCLovass Ildikó2005. 05. 27. péntek2005. 05. 27.
Recept

Citromleves
Hozzávalók: 2 nagyobb citrom, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, csipet só és őrölt fahéj.
Egy adag kb. 235 kcal, 987 kjoule.
A megmosott, karikákra vágott, kimagozott citromszeleteket egyliternyi vízben, a cukorral, sóval és fahéjjal ízesítve puhára főzzük. Leszűrjük, és a tejfölben elhabart liszttel besűrítjük. Ha már nem túl forró, összeturmixoljuk, és a tojássárgájákkal dúsítjuk. Melegen vagy jégbe hűtve egyaránt finom.

Karalábé kabátban
Hozzávalók: 4 db karalábé (kb. 80 dkg), 2 tojásliszt, zsemlemorzsa, só, olaj a sütéshez.
Egy adag kb. 490 kcal, 2058 kjoule.
A meghámozott, megmosott karalábékat egészben hagyva sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt, ujjnyi vastagra szeleteljük. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban ropogósra sütjük. Tartármártással és főtt rizzsel tálalhatjuk.

Almás túrókrém
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 50 dkg reszelt alma, fél citrom leve, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg mazsola.
Egy adag kb. 435 kcal, 1827 kjoule.
A tehéntúrót áttörjük, simára keverjük a tejföllel. Hozzáadjuk a vaníliás és a porcukrot, a hámozott, megreszelt almát és a citromlét. Belekeverjük a forró vízben kissé felfőzött, majd leszűrt mazsolát, és talpas poharakba osztjuk. Néhány óráig hűtőszekrényben érleljük. A tetejét gyümölcsdarabokkal vagy reszelt csokival díszíthetjük.

Csokoládés rakott palacsinta
Hozzávalók:
A palacsintához:
20 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl tej (a hígításhoz szódavíz), 3 evőkanál olaj, csipetnyi só.
A töltelékhez: 5 dkg csokoládé, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 db tojás, 9 dl tej, 2 cs. vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt.
Egy db kb. 760 kcal.
A tésztához valókat simára keverjük, beleteszünk 2 evőkanál olajat is, és egy óra múlva a maradék olajon kisütjük. A töltelékhez az egyik tojássárgáját elkeverjük 1 evőkanál liszttel, 8 dkg cukorral, az egyik vaníliás cukorral, a kakaóporral és a megreszelt csokoládéval. 4 dl tejjel felengedve sűrű krémmé főzzük. A krémmel megtöltjük a palacsintákat, és háromujjnyi darabokra vágva tűzálló tálban egymás mellé szorosan felállítgatjuk. Majd jó habosra keverjük a másik tojássárgáját, hozzáadunk 1 evőkanál lisztet, 1 evőkanál cukrot, 5 dl tejet, a másik vaníliás cukrot. Állandóan kevergetve felfőzzük, aztán közékeverjük a 2 tojás habbá vert fehérjét. Leöntjük a krémmel a palacsintákat, és előmelegített sütőben megsütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek