Recept

Zöldborsó a sláger

ABCLovass Ildikó2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Recept

Csirkeraguleves
Hozzávalók: 1 kis csirke apróléka (kb. 30 dkg), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 15 dkg kifejtett zöldborsó, 1 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál citromlé, só, őrölt bors.
Egy adag kb. 270 kcal, 1134 kjoule.
Az apró darabokra vágott csirkeaprólékot a forró olajon megpirítjuk. Fedő alatt, kevés víz hozzáadásával addig pároljuk, míg zsírjára sül. Beletesszük a zöldborsót és a kis kockákra vágott zöldséget. Fedő nélkül néhány percig pirítjuk, majd rászórjuk a lisztet, két percig kevergetjük, majd 1 l vízzel felöntjük. Sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyem felével ízesítjük, majd fedő alatt puhára főzzük. A citromlével és 2 evőkanál forró levessel simára kevert tejfölt beleöntve ismét felforraljuk. Öt perc főzés után a maradék petrezselymet rászórjuk, majd a tűzről lehúzva tíz percig lefedve pihentetjük, csak azután tálaljuk.

Marhasült
Hozzávalók: 60 dkg marhafelsál, 2 evőkanál olaj, 40 dkg kifejtett zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 dkg vaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 40 dkg megtisztított sárgarépa, 1 cs. petrezselyemzöldje, só, őrölt bors, köménymag.
Egy adag kb. 580 kcal, 2436 kjoule.
A megmosott húst megsózzuk, és forró olajban minden oldalán pirosra sütjük. Köménymaggal, félbe vágott vörös- és fokhagymával fűszerezve kevés vízzel, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. A megpuhult húst és a hagymát a levéből kivesszük. A levét zsírjára sütjük, 2 dkg liszttel megszórjuk, és megpirítjuk. A paradicsompürét hozzáadjuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy mártás sűrűségűre forralhassuk. A felszeletelt sárgarépát és a zöldborsót külön-külön sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A répát forró vajban megforgatjuk, vágott petrezselyemzölddel meghintjük. A felsált rostjaira merőlegesen felszeleteljük. Forró tálra fektetjük, körülrakjuk sárgarépával. A zöldborsót a hús visszamaradt levébe keverjük, és ráöntjük a pecsenyére.

Ezek is érdekelhetnek