Van egy történetünk

Megbűnhődött az ördögi szélhámos

ABCUjlaki Ágnes2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Van egy történetünk

Talán még soha nem volt példa rá, hogy csalás és szélhámosság miatt életfogytiglani börtönre ítéljenek valakit, különösen nem napjainkban. Ám ha megismerkedünk ezzel a történettel, aligha fogjuk megkérdőjelezni a londoni bíróság néhány napja hozott ítéletének igazságosságát. Egy különösen aljas bűncselekmény-sorozatot torolt meg az igazságszolgáltatás a Nagy-Britanniában meghozható legsúlyosabb büntetéssel.
A történet egy mondatban így summázható: egy volt bárpincér, titkosügynöknek kiadva magát, több mint egymillió fontot csalt ki áldozataitól: elhitetette velük, hogy az életükre törő alvilági erőktől védi őket. Mindezt egyetemistákkal tette, tehát nem tudatlan, iskolázatlan védtelenekkel. Hogyan sikerülhetett, hitetlenkedik a kívülálló - ám a lélektani hadjárat, az ördögi cselszövés valóban tönkretette a fiatalok életét.
A most 34 éves Robrert Hendy-Freegard, aki korábban használtautó-kereskedő, majd bárpincér volt, még 1993-ban ismerkedett meg három egyetemistával. Bemesélte nekik, hogy a brit belső elhárítás, az MI5 ügynöke, és éppen az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő terroristacsoport, az IRA egyik sejtjébe férkőzik be. Az álsztori szerint a sejt a diákok egyetemén működik, és a három fiatal valamiért a terroristák célkeresztjébe került, ezért életüket közvetlen veszély fenyegeti. Az álügynök több olyan elemet is beleszőtt meséjébe, ami az egész történetet hitelesítette: például az egyik barátjukról, aki röviddel korábban öngyilkosságot követett el, elhitette, hogy valójában a terroristák ölték meg. Tíz éven át szőtte egyre bonyolultabbá a kémsztorit, s közben lélektanilag teljesen hatalmába hajtotta áldozatait, az első háromhoz újabbakat is begyűjtve. Az agymosás olyan jól sikerült, hogy a rászedettek mindegyike teljes egészében a velük egykorú férfi szellemi rabszolgájává vált. Többen eladták házukat, otthagyták családjukat, parkokban, utcán aludtak, ha az "ügynök" úgy kívánta. Mindez egy bizarr, titkos, átláthatatlan kémhistória és szinte misztikus terrorellenes "küldetés" része volt. Hendy-Freegard több mint egymillió fontot szerzett ily módon, de még ennél is nagyobb élvezetet jelentett számára a mások felett gyakorolt totális hatalom.
A bűnözőt végül valódi MI5-ös ügynökök csalták bele az az amerikai FBI segítségével kialakított csapdába. A francia Alpokból kellett hazacsalni, ahol éppen aktuális áldozatával, egy amerikai nővel "rejtőzködött", aki szentül hitte, hogy a brit titkosszolgálat embere védi őt. A semmilyen megbánást nem mutató Hendy-Freegard büntetése életfogytiglan tartó börtön.

Ezek is érdekelhetnek