Receptek

Kedves Olvasónk, örülnénk, ha a jövőben szerzőtársunk lenne. Küldje be a család kedvenc, jól bevált receptjét! A beérkezett ételleírások között új, színes havi receptújságunk mesterszakácsa válogat, s a legjobbakat megfőzve-megsütve, lefotózva megjelentetjük a Vidék íze Receptposta rovatában, valamint a Szabad Földben. Természetesen díjazzuk is: minden megjelent receptért 5000 forintot fizetünk. A Vidék ízében az ételek versenyeznek egymással. A fődíj 50 000 forint - ennyi jár A hónap receptje beküldőjének, meg persze a dicsőség. Írja meg, hogy Ön mennyi idő alatt készíti el az ajánlott ételt, milyen konyhai jártasságot és gyakorlatot igényel, és mennyire munkaigényes. Külön örömünkre szolgálna, ha néhány mondatban leírná az ételhez kapcsolódó kedves emlékét. Várjuk leveleiket!

ABC2005. 10. 28. péntek2005. 10. 28.
Receptek

Krumpli és káposzta szezonja

Tubákos Mária ajkai olvasónk egykoron erdélyiektől tanulta ezt a pikáns ízű, finom és laktató levest, amely azóta a család kedvence.

Erdélyi raguleves
Hozzávalók 4 személyre: 2-3 sárgarépa, 20 dkg torma, fél lit. savanyúkáposzta-lé, fél lit. Paradicsompüré, 1 közepes vöröshagyma, 60 dkg sertéshús, olaj a pároláshoz, kevés rántás.
A megreszelt sárgarépát olajon megpárolom. Felöntöm fél liter vízzel, hozzáadom a káposztalét és a vékony csíkokra vágott húst. Beledobom egészben a vöröshagymát, és puhára főzöm. Hozzáöntöm a paradicsompürét, majd belekeverem a lereszelt tormát. Ha a lé nagyon elfőtt, pótolom. Forralás után kevés rántással besűrítem. Óvatosan sózom, mert a paradicsompüré és a káposztalé sós.

Hangya Lászlóné Törtelről rántott és sült húshoz, fasírthoz köretként ajánlja beküldött receptjét.

Burgonyapástétom
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 2 csomó zöldhagyma vagy egy nagyobb fej vöröshagyma, 5 savanyú uborka, 2 evőkanál olaj, 2 dl majonéz, 3-4 gerezd fokhagyma, kapor, petrezselyem zöldje, só.
A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzöm, és még melegen összetöröm. Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, hagymát, kaprot és petrezselyem zöldjét. Ízlés szerint sózom. Belekeverem az apróra vágott savanyú uborkát, az olajat, és jól összedolgozom. Hosszúkás téglalapot formálok a masszából. Tálra teszem, megkenem a majonézzel, meghintem petrezselyem zöldjével. Jól behűtve tálalom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek