Ünnepi receptek

Célegyenesbe érkezett a lázas készülődés, s így az ünnepi menü összeállítása is. A dilemma örök: hűen követni a családi hagyományokat, avagy elcsábulni egy-egy új recept erejéig? Még nem késő, érdemes kacérkodni a következő ételekkel, ha első olvasatra olykor kicsit formabontóak is!

ABC2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Ünnepi receptek

Megnyalja a tíz ujját!

Széles Gabriella budapesti olvasónk családjában nem múlhat el ünnep az itthon is egyre közkedveltebb, csodás édesség, a tiramisu nélkül. Idő-, pénz- és munkaigényes alkotás, de megéri. Állítják, jobb, mint az olasz eredeti.

Tiramisu (ahogy a párom szereti)
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajt, 2 cl jó konyak, 1 doboz babapiskóta, cukor ízlés szerint, 1 evőkanál tojáslikőr, 3 adag dupla kávé, 2 cl Amaretto (mandula-) likőr, leheletnyi muskotályos fehérbor, 2,5 dl habtejszín, 5 tojás.
A tojássárgáját vízgőz felett ízlés szerinti cukorral, a borral, a konyakkal és a tojáslikőrrel kikeverem. Nehogy forró legyen a víz, mert a tojás megfőhet! Amikor elkészült, az edényt hideg vízbe teszem, mert a massza melegen nem keverhető össze a mascarponéval. A fehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verem, és lehűtöm. A tojássárgája-krémet meg a mascarponét óvatosan összekeverem. A felvert tojásfehérjét is keverő - és nem verő! - mozdulatokkal beledolgozom. (A krém színe világos sárgás, majdnem fehér, állaga krémesen lágy.) Végül a felvert tejszínhabot szintén hozzáadom, függőleges-körkörös mozdulatokkal forgatom össze. A kávét összekeverem az Amarettóval, és a babapiskótákat gyorsan beleforgatom, hogy minden oldalon érje a kávé, de ne ázzon el. A tiramisukrémet a forma aljára teszem, és egyenletesen elterítem. A következő réteg a kávés Amarettóba áztatott babapiskóta, majd ismét krém és piskóta, és végül krém. Célszerű csak két réteget tenni a babapiskótából. Fóliával letakarva a hűtőbe teszem. Tálalás előtt kakaóporral megszórom. Friss mentaággal díszítem.

Faar Ida magyarhomorogi olvasónk gyümölcsös édességét szikkadt zsemlék hasznosításával készíti.

Meggyes zsemletorta
Hozzávalók 6 személyre: 2 üveg (720 ml-es) kimagozott meggybefőtt, 5 db szikkadt zsemle, 10 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, késhegynyi őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 1,2 dl tej, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg mandula, fél zacskó sütőpormargarin és zsemlemorzsa, a szóráshoz porcukor, sütőpapír.
A meggybefőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk, a zsemléket apró kockákra vágjuk. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük, majd egyenként beleütjük a tojásokat, és elkeverjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Belecsurgatjuk a tejet, hozzávegyítjük a tehéntúrót és a durvára vágott mandulát, rászitáljuk a sütőport, és jól összedolgozzuk. Végül ebbe a masszába óvatosan belekeverjük a zsemlekockákat. Egy kerek tűzálló formát margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük, majd a túrós masszát és a lecsöpögtetett meggyet váltakozva egymásra rétegezzük. Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 25-30 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Silye Beáta nyírjákói olvasónk édességére igaz a mondás: egyszerűen nagyszerű.

Fagylalttal töltött alma
Hozzávalók: 4 db nagy alma, 3 evőkanál liszt, 8 evőkanál fagylalt vagy jégkrém, fél adag sűrű palacsintatészta, a sütéshez olaj.
Szép nagy almákat egészben meghámozunk. A csutkájukat karalábévájóval egészben eltávolítjuk úgy, hogy jókora üregeket kapjunk. Megtöltjük fagylalttal, és gyorsan a mélyhűtőbe tesszük. Jó két óra múlva elővesszük, lisztbe forgatjuk, előre elkészített palacsintatésztába mártjuk, és bő, forró olajban megsütjük. Ha már szép ropogós, óvatosan kiemeljük. Azonnal tálaljuk. Flambírozva is kínálhatjuk. Ehhez leöntjük a tetejüket egy korty rummal, majd azonnal meggyújtjuk. Az alma belsejében a fagylalt természetesen hideg marad, ha gyorsan dolgozunk.
{p}
Kanda Viktória baktalórántházai olvasónk arra kér: ne rettenjünk vissza a hús és a savanyú gyümölcs párosításától, megéri kipróbálni!

Citromos csirkecomb
Hozzávalók: 8 kis csirkecomb, 1 citrom, 6 dkg vaj, 1 csomag petrezselyem zöldje, só.
Béleljünk ki alufóliával egy jénai tálat vagy tepsit, hogy majd a tetejét is beboríthassuk vele. Kenjük ki a vaj felével, és helyezzük bele az előzőleg besózott csirkecombokat. Reszeljük a tetejére a citrom héját, facsarjuk rá a levét, majd osszuk el darabokon a maradék vajat. Zárjuk össze a fóliát, és a combok nagyságától függően pároljuk a forró sütőben 30-40 percig. Nyitott fóliával pirítsuk meg kissé a pecsenyét, majd petrezselyem zöldjével meghintve tálaljuk.

Kandász Béla Győrből elsősorban sült húsok mellé kínálja igényes köretként padlizsánját, de önálló ételként is megállja a helyét.

Fokhagymás sült padlizsán
Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, 6-8 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem zöldje, 2 dl olaj, só, őrölt bors.
A megmosott padlizsánt héjastól keresztbe egy centi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra zúzott fokhagymát belekeverjük 1 dl olajba, és megkenjük vele a szeleteket. Forró olajon megsütjük, kissé meg is pirítjuk a zöldségkarikákat. Ha kész, meghintjük az apróra vágott petrezselyem zöldjével.

Mézes élet
Valaha jegyajándékként vitte a legény kedvesének a mézeskalács szívet, manapság többnyire csak advent idején sütögetünk. Az ünnep bensőséges hangulatát emeli az illatos mézes sütemény: ám nem csupán az ízével csábít a fémdobozból, hanem asztali dekorációként a szemet is gyönyörködteti. A koszorúhoz egy szalmaalapra fenyőágakat tűzünk, és ráerősítjük a gyertyákat. Végül a mézes figurákkal feldíszítjük virágkötöző drót segítségével úgy, hogy a kalácsokat átszúrjuk. A szalvétagyűrűhöz összetekerünk egy kisebb borostyánágat, és arra rakjuk a kalácsot. Az ültetőkártyához a neveket írjuk rá egy-egy formára.
Hozzávalók: 20 dkg Rama, 20 dkg barna cukor, 10 dkg kristálycukor, 3 dl méz, 3 dl tejszín, 1 kg liszt, 2 ek. fahéj, 1 ek. gyömbér, 1 mk. Szegfűszeg, késhegynyi szegfűbors, 2 ek. szódabikarbóna.
A Ramát összekeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a mézet, a tejszínt és az őrölt fűszereket. Végül hozzászitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát, jól összegyúrjuk. Letakarjuk, és legalább három órára - de inkább egy éjszakára - hűtőbe rakjuk. Napokig eláll a hűtőben, ezért mindig csak annyit vegyünk ki, amennyit felhasználunk. Kicsit lisztezve egész vékonyra (kb. 3 mm-re) nyújtjuk. A mézeskalácsformákkal kiszúrjuk a mintákat, és sütőpapírra rakjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 5-6 percig aranybarnára sütjük. (Ne túl barnára, mert akkor keserű lesz.) Két nap múlva rakjuk csak dobozba, mert addig megpuhul.
Nagyon finom és elronthatatlan karácsonyi édesség, díszítés nélkül is mutatós, de bátran "cifrázhatjuk"! A díszítéshez kemény habbá verünk két tojásfehérjét, majd lassan hozzáadunk 20 dkg porcukrot, és addig keverjük, amíg a cukor szinte teljesen elolvad. Zacskóba töltjük, aminek a sarkát levágjuk, és tetszés szerinti motívumokat rajzolunk vele a sütikre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek