Receptek

Falatok skorbut ellen

ABC2006. 01. 27. péntek2006. 01. 27.
Receptek

Gödölle Tünde Tatabányáról egyik kedvenc levesének receptjét küldte el. A fogás elnevezése találó! Hogy ne féljünk a skorbuttól (a C-vitamin-hiánytól), mint egykoron a matrózok, kis tányérokon egy csokor apróra vágott snidlinget, csokor apróra vágott petrezselyem zöldjét és egy felkarikázott erős zöldpaprikát kínáljunk, amellyel az elkészült ételt a vendégek, családtagok bátran megszórhatják.

Matrózleves
Hozzávalók: 60 dkg marhafelsál, 4 evőkanál olívaolaj, liszt, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-3 sárga- és fehérrépa, 1 zeller, 1 karalábé, 1 szál zeller zöldje, 1 babérlevél, 3 nagy gomba, 2 evőkanál tejföl, petrezselyem zöldje, makaróni, só, őrölt fekete és fehér bors.
Az olívaolajjal sűrű, sötét rántást készítünk, majd beledobjuk az igen apróra vágott vöröshagymát meg a kés lapjával szétnyomkodott fokhagymát. A rántásban megfuttatjuk, majd két liter vízzel felöntjük. A marhahúst apró (1×1 cm-es) kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a léhez. Míg lassú tűzön fő, megtisztítjuk és felkarikázzuk a répát. A zellert és a karalábét három-három szeletbe vágjuk, és szintén beletesszük a levesbe. Babérlevéllel, zeller zöldjével, őrölt fehér és fekete borssal, sóval ízesítjük. A megtisztított, felszeletelt gombát szintén hozzáadjuk. Amikor a leves elkészült, a levesestálba két evőkanál tejfölt teszünk, ezt petrezselyemmel díszítjük, és rámerjük a levest. Betétként apróra tört, sós vízben főtt makarónit adunk hozzá.

Amlerné Nagy ilona Kecskemétről gyakran tesz pogácsa helyett a vendégei elé ropogós, foszlós sós süteményt. Kiflije másfél óra alatt elkészül, 48 darab lesz belőle. Többnyire fél adag is elegendő egyszerre.

Vendégváró sós kifli
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2 tojás, 1 kefir, 1 dl olaj, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 margarin, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 1 tojássárgája a kenéshez.
Először a margarint jó habosra keverem egy evőkanál sóval. Azután felfuttatom az élesztőt a tejjel és a cukorral. A lisztet egy tálba mérem, és összeállítom a tésztát az élesztővel, kefirrel, olajjal, tojással. Só nem kell bele! Rugalmas pogácsatésztát kapok. Ha szükséges, a kefirből többet teszek vagy tejföllel pótolom. A tésztát nyolc egyenlő részre vágom. Egyet tányér nagyságú, kerek lappá nyújtok, és kiteszem oldalra, a gyúródeszka szélére. Megkenem a sós margarin egynegyed részével. Egy másik kerek lappal beborítom. Négyfelé vágom, és minden cikket még háromfelé. Szorosan feltekerem, és ritkásan tepsibe teszem. Tojássárgájával megkenem. Tetejére tetszés szerint őrölt köményt, reszelt sajtot és szezámmagot lehet szórni. Egy óra hosszat pihentetem, utána nem előmelegített sütőben, 200 fokon, 25-30 perc alatt zsemleszínűre sütöm.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek