Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Sági Erzsébet ceglédberceli könyvtáros hétköznapi, egyszerű, könnyű és olcsó levest ajánl a figyelmünkbe. (Második fogásnak gesztenyés palacsintát javasol, ami a tölteléke miatt különleges. A felengedett mirelit gesztenyemasszát villával összetöri, kevés rummal ízesíti, ezzel tölti meg a Nutellával vékonyan megkent palacsintákat.)
Tarhonyás hagymaleves
Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olaj, csipetnyi köménymag, 2 szedőkanálnyi tarhonya, 3 teáskanál pirospaprika, só, Erős Pista, tejföl.
Megtisztítunk és apróra vágunk egy fej vöröshagymát. Egy nagyobb fazékba (hogy a piruló tarhonya ne tudjon kiugrálni belőle) fél dl étolajat öntünk, csipetnyi köménymagot szórunk bele. A már melegedő olajra rátesszük a hagymát és a tarhonyát. Folyamatosan kevergetjük, hogy piruljon, de ne égjen oda. Ha a tarhonya színesedik, pirospaprikát adunk hozzá, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel. Ízlés szerint sózzuk, késhegynyi Erős Pistával felforraljuk, és addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul. Mire kész lesz, a tarhonyaszemek is megnőnek. A tányérba kimert levest tejföllel díszítjük.
Tubákos Mária ajkai nyugdíjas olvasónk nemrégiben, pozsonyi rokonainál evett először spenótos galuskát. A kellemes és laktató étel receptjét most velünk is megosztja. (Nem biztos, hogy mindenki ízlésével találkozik a mellé savanyúságként kínált csalamádé.)
Spenótos galuska sajtos-tejszínes mártással
Hozzávalók: liszt, tojás, só, mirelit spenót, 20 dkg angolszalonna, 10 dkg natúr sajtkrém, 2 dl tejszín, vaj.
Lisztből, tojásból, vízből kemény galuskatésztát keverünk. Hozzáadjuk a mélyhűtött, kiolvasztott és lecsepegtetett natúr spenótot (annyit tegyünk hozzá, hogy szép zöld legyen a massza). Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és vajban megforgatjuk. Tálaláskor lapos tányérra halmozzuk. A tetejére bőven teszünk a sajtos-tejszínes mártásból, amit a következőképpen készítünk: kevés vajon hirtelen megpirítjuk az apró kockákra vágott angolszalonnát, felengedjük kevés vízzel, és puhára pároljuk. Beleteszünk egy kis rúd sajtkrémet meg 2 dl tejszínt, és csomómentesre keverjük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu