Receptek

Vendégkényeztető falatok

ABC2006. 04. 07. péntek2006. 04. 07.
Receptek

Kohárszky Gézáné szigetszentmiklósi olvasónknak "kötelessége" készülni a húsvéthétfőre, ugyanis két lányával együtt várják a locsolkodókat. Sonkatállal kínálják a fiúkat.

Locsolóváró sonkatál
Hozzávalók: 40-50 dkg házi sonka, 2 evőkanál ecet, só, bors, cukor keveréke, 6 evőkanál olívaolaj, 1 kis fej hagyma, 1-1 piros, zöld és sárga paprika, 3 szál zsázsa, 1 csomag snidling, 3-4 evőkanál gyöngyhagyma.
A vékonyan felszeletelt sonkát nagy, lapos tányérokra lazán elterítem. Az öntethez az ecetet a sóval, borssal és cukorral elkeverem. Lassan hozzáöntöm az olívaolajat is. Az öntetnek kicsit pihennie kell, ezért ezt én mindig fogyasztás előtt jó 2-3 órával előbb elkészítem. A hagymát és a paprikát nagyon apróra kockázom. A fűszernövényeket összevágom, de egy-egy szálat félreteszek a díszítéshez. A hozzávalókat belekeverem az öntetbe, és elosztom a sonkatálon. Friss kenyérrel tálalom. Az első locsolkodónak biztosan leesik az álla a látványtól. És ha még meg is kóstolja?! Lehet, hogy el sem akarózik majd mennie.

Kácsor Józsefné tiszagyendai levélírónk nem sajnálja a rakott tésztából a hozzávalókat. Édesszájúak örömére tesz bele diót, mákot, mazsolát, almát, baracklekvárt. A végeredmény ínycsiklandóan fenséges.

Lidi mama rakott tésztája
Hozzávalók: 25 dkg széles metélt, 8 dkg darált dió , 5 dkg darált mák, 15 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 3-4 alma, 20 dkg sárgabaracklekvár, 1 pohár tejföl, 2 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, olaj.
A száraztésztát a szokott módon sós vízben, amelyhez egy evőkanálnyi olajat is teszek, kifőzöm. A tésztát kettéveszem. Egyik felét összekeverem a cukros dióval, a másik felét a cukros mákkal. A kivajazott tepsiben szétszórom a felszeletelt almát, majd ráterítem a tészta egyik felét. Megszórom a mazsola és a barackíz felével. Ráteszem a maradék tésztát, majd a mazsola és a baracklekvár másik felét. Mixeres keverővel habosra keverem (2-3 perc) a tejfölt, a vaníliás cukrot és a tojásokat. A masszát a tészta tetején elterítem. Előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt aranysárgára sütöm. Melegen tálalom.

Balatonkeresztúrról Barta Áron a közelgő húsvétra gondolva ajánlja olvasóink figyelmébe a római tálban is elkészíthető ünnepi kalácsot. Szerinte finomabb, mint a hagyományosan, sütőben sülő rokona, és gyorsan megvagyunk vele. Húsvéti kalácsként előbb fonjuk meg a tésztát a szokásos módon, úgy kerüljön a tálba. Uzsonnára, meleg kakaóval, vendégkényeztető finomság is lehet.

Római tálban sült kalács
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 dl tej, 2 evőkanál vaj, 2 tojás, 30 dkg liszt, pici só.
Az élesztőt és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, a tojásokat, a vajat, a sót és a lisztet. Simára kidolgozzuk, letakarva fél órát pihentetjük. A római tálat 20 percre beáztatjuk, majd a megkelt tésztából nagyobb gombócokat formálunk, és egymás mellé helyezzük a tálba. Lefedve újabb 20 percig pihentetjük. A lefedett tálat hideg sütőbe tesszük, a lángot fokozatosan emeljük, és 40-45 percig sütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek