Receptek

Szaggasson a holddal

ABC2006. 05. 12. péntek2006. 05. 12.
Receptek

Horváth Andrea fertőszéplaki levélírónk szívesen süt-főz a szüleivel, gyűjti a jó recepteket, és szívesen alakít is rajtuk a maga ízlése szerint. E-mailen küldött számos ételleírásából most egy sós, hústalan egytálételt választottunk, hogy vegetáriánus olvasóink kedvében is járjunk.

Rizses káposztapuding

Hozzávalók: 50 dkg édes (fejes) káposzta, 2 evőkanál olaj, 10 dkg rizs, 2 dl kefir, 2 tojás, 2 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 1 evőkanál ételízesítő, 1 evőkanál finomliszt, 2 dkg margarin, 1 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál tört bors, 1 teáskanál szárított borsikafű, késhegynyi tört köménymag, 5 dkg reszelt sajt, só.

A megtisztított fejes káposztát lereszeljük, és lábasba rakjuk. Ráöntünk egy evőkanál olajat és fél deci vizet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a többi fűszert is beleszórjuk. Fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül, folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Közben rászórjuk a cukrot. Míg a káposzta párolódik, a rizst megmossuk, lecsurgatjuk, és a maradék olajon üvegesre futtatjuk. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntjük, meghintjük az ételízesítővel, és fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét beszívja. A margarint habzásig hevítjük a liszttel, felöntjük a tejjel, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Végül beletesszük a kefirt, a rizst, a káposztát, de már nem forraljuk. Jól összekeverjük, ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a fehérjéből vert kemény habot. A masszát négy egyforma hőálló formába nyomjuk, majd beleállítjuk egy háromujjnyi vízzel telt tepsibe. Az egészet betoljuk a forró sütőbe. Addig gőzöljük, amíg a beszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. Meleg tányérokra borítjuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és forrón tálaljuk.

Háder Mihályné Adonyból olyan sütemény leírását küldte el nekünk, amelyet hold alakú formával kell kiszaggatni. A recept mércéje a bögre, azaz 2,5 dl mennyiség kell a hozzávalókból. A kavart tészta hamar elkészül, sütéssel és formázással együtt 50 perc elegendő hozzá.

Bögrés mákos holdvilágok

Hozzávalók: 1 tojás, 1 bögre kristálycukor, 1 citrom, 1 bögre (darálatlan, majd a mérés után megdarált) mák, 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 1 cs sütőpor, áfonya- vagy baracklekvár, 2 evőkanál porcukor, tortabevonó.

Az egész tojást a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A megdarált mákot összedolgozzuk a tejjel, majd a liszttel összekevert sütőport is hozzátesszük. Sima állagúra keverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és mérsékelt hőfokú sütőben megsütjük. Ha kihűlt, lapjában kettévágjuk, és megtöltjük áfonya- vagy baracklekvárral. Holdvilág alakú formával kiszaggatjuk. Tálcára rakva meghintjük porcukorral, vagy felolvasztott tortabevonó csokoládémázzal díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek