Van egy történetünk

Pazar szultáni születésnap

ABCUjlaki Ágnes2006. 08. 04. péntek2006. 08. 04.
Van egy történetünk

Hatvanadik születésnapját ünnepli a napokban a világ egyik leggazdagabb embere, aki egyben a világ egyik legkisebb országának uralkodója. Hadzsi Muda Hasszanál al-Bolkiah, a Luxemburg méretű kis kelet-ázsiai ország, Brunei szultánja hosszú évekig a világ leggazdagabbjának számított. Az állam olaj- és gázbevételeinek fele ugyanis az uralkodó vagyonát gyarapítja, becslések szerint évi mintegy háromnegyed milliárd dollárral. Az utóbbi néhány évben ugyan egy-két hellyel hátrább szorult, ám mostanában megint egekben az olaj ára, úgyhogy őfelsége nyugodtan hajthatja esténként álomra a fejét. Most 45 milliárd dollár körüli a vagyona, és másodpercenként száz dollárral gyarapodik.
A szultán 1967 óta uralkodik a kőolaj- és földgázkészletei révén dúsgazdag iszlám országban. Mert bár mindennek a fele az övé, de azért 373 ezer alattvalójának is van mit a tejbe aprítania. Nem fizetnek például adót. Igaz, 1962 óta nem voltak választások az országban. De, úgy látszik, ez a népet nem zavarja, mert a szultán nagyon népszerű. Pedig számolatlanul szórja a pénzt, úgy, ahogy ezt egyetlen európai uralkodó sem merné megtenni. Két feleségből és tizenegy gyermekéből álló családját gondos családfőként kényezteti. Egy 1788 szobás palotában laknak, elképzelhetetlen luxusban, ahol, mint a mesében, a fürdőkádak is aranyból vannak. A sportos férfi imádja a jó autókat, s ha mindennap más kocsiba is ül, egy évben nem kell kétszer ugyanabba a Rolls-Royce-ba vagy Ferrariba szállnia. Egyik-másik járgányáért kétszázmillió forintot meghaladó összeget is fizetett. Több magánrepülőgépet használ, a legutóbb vett kedvencének belterében minden látható felület színarannyal van bevonva. Egyik helikoptere nemrégiben véletlenül megrongálta egy ház tetejét. A szultán gavallér volt: kárpótlásként új házat építtetett a tulajdonosnak.
Egy ilyen dúsgazdag embernek persze a szülinapi bulija sem akármilyen. A központi ünnepségen mintegy tízezer polgárt vendégelt meg palotájában. A fenséges lakomával egy időben azt is bejelentette, hogy felemeli az állami alkalmazottak fizetését. (Ilyesmire 1984 óta nem volt példa az országban.) Az egy hónapig tartó ünnepségsorozat alatt a főváros, Bandar Seri Begawan nemzeti stadionjában a világ minden tájáról érkezett művészeti és rockegyüttesek szórakoztatják a lakosságot, amelynek ezért sem kell fizetnie. Mint a mesében, csak éppen - minthogy Bruneit muzulmánok lakják - a bor és a sör nem folyik patakokban...

Ezek is érdekelhetnek