Receptek

Idegenbe repít a fűszer

ABC2006. 09. 22. péntek2006. 09. 22.
Receptek

Horvát Jánosné győri levélírónk jó néhány finom süteményrecepttel gazdagított bennünket. Most a főtt burgonya hozzáadásával készülő sós kifli elkészítését tesszük közzé. Vendégvárónak éppoly kitűnő, mint vacsorára vagy leves mellé második fogásnak.

Burgonyás teakifli

Hozzávalók: 1 dl tej, pici cukor, 2 dkg élesztő, 30 dkg burgonya, 35 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 tojássárgája, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál őrölt bors, a tetejére 1 tojás, köménymag.

A tejet meglangyosítjuk, beledobunk egy kis cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne. A főtt, áttört burgonyát még melegen összedolgozzuk a liszttel, a fagyos zsírral, a tojássárgájával, a teáskanálnyi sóval, a mokkáskanálnyi fekete borssal, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt. A masszát jól kidolgozzuk, majd nagy cipóba formázzuk. Két milliméter vastagra nyújtva háromszögekre vágjuk. Kifliket formázunk belőlük. Sütőlemezre rakjuk, nem túl közel egymáshoz, a tetejüket megkenjük felvert tojással és meghintjük köménymaggal. Fél óráig pihentetjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon pirosra sütjük.


Ódor Gézáné nagyszokolyi olvasónk közeli ismerősétől kapta az alábbi, különleges ízesítésű, curryvel fűszerezett étel receptjét. A családjukban igen bevált, mindenki szereti, ezért gyakran kerül az asztalra.

Indiai csirke

Hozzávalók: 1,2 kg csirkehús, 20 dkg kacsazsír, 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 25 dkg párolt rizs, só, törött bors, 1 kiskanálnyi currypor, Piros arany.

Megforrósítjuk a zsírt, és a karikára vágott hagymával együtt belerakjuk a feldarabolt csirkét. Megsózzuk, megborsozzuk, és 10-15 percig sütjük. Ezután forró vizet adunk hozzá, és fedő alatt, Piros arannyal és zúzott fokhagymával ízesítve, puhára pároljuk. Ha elforrt a víz, és a hús is megpuhult, a fele zsírt leöntjük róla (ez hidegen, kenyérre kenve kitűnő). A maradék levet curryporral ízesítjük. Pár percig pároljuk, majd a húst kiszedjük egy tálra, visszamaradt levébe paradicsompürét meg egy kevés vizet keverünk, és felforraljuk. A tálat forró párolt rizzsel alapozzuk, erre fektetjük a húsdarabokat, és leöntjük a mártással.

Ezek is érdekelhetnek