Receptek

Vissza a gyermekkorba

ABC2006. 10. 13. péntek2006. 10. 13.
Receptek

Bordás Kálmánné mezőkeresztesi olvasónk ma is nosztalgiával gondol vissza gyermekkora ízeire. Beküldött receptjével is a nagymama főztjére emlékezik.

Nagymama zöldséges csirkéje

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 40 dkg vegyes zöldség (répa, karalábé, zeller), 1 fej vöröshagyma, zeller és petrezselyem zöldje, 1 dl fehérbor, só, bors, olaj.

A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk, majd felhevített olajon hirtelen fehéredésig sütjük. Ezután a húst kiszedjük, és félretesszük. A pecsenyelében megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a megtisztított, karikára vágott zöldségféléket. Kissé megpirítjuk, és erre tesszük vissza a csirkecombokat. Hozzárakjuk az összekötött petrezselyem és zeller zöldjét. Aláöntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk. Vajas, petrezselymes párolt rizs illik hozzá, amelyet a pecsenyelével öntözzünk meg tálalás előtt.


Özv. Hubják Józsefné Mádról szívesen főz és süt a mindig kéznél lévő, egyszerű alapanyagokból. Diós-lekváros rácsos linzerének a főtt, áttört burgonya adja meg különleges ízét.

Burgonyalinzer

Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 1 tojássárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só, zsír, lekvár.

A héjában főtt burgonyát áttörjük, és összegyúrjuk a liszttel, margarinnal, cukorral, darált dióval, tojássárgájával, szódabikarbónával és egy csipet sóval. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és zsírral megkent sütőlapra helyezzük. Ízlés szerinti lekvárral megkenjük, és a megmaradt tésztából berácsozzuk. Forró sütőbe tesszük 10 percig, majd még 25 percen át mérsékelt lángnál készre sütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek