Receptek

Családi kóstoló

ABC2006. 11. 17. péntek2006. 11. 17.
Receptek

Dunavecséről Rigó Tiborné olyan savanyú káposztás étellel szeretné megismertetni olvasóinkat, amelyet még három válogatós gyermeke is szívesen fogyaszt.

Zsuzsa néni káposztás tálja

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 80 dkg sertéscomb, olaj, liszt, másfél bögre rizs, 1 nagy doboz tejföl,  20 dkg sajt, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só.

A savanyú káposztát körülbelül fél óráig, nem túl sok vízben főzzük, majd leszűrjük. A felszeletelt húst kiklopfoljuk, megsózzuk, lisztbe mártva kevés olajon hirtelen elősütjük. A visszamaradt olajban a felkockázott vöröshagymát enyhén sózva a füstöltkolbász-karikákkal együtt megpároljuk. A rizst megfőzzük. A tepsit kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk. Első rétegként belesimítjuk a káposzta felét, ezután a rizs felét, utána a húsokat, majd a kolbászos hagymát. Ezután következik a maradék rizs és a maradék káposzta. Alufóliával letakarjuk, egy órán át sütőben sütjük. Ezután levesszük a fóliát, rákenjük a tejfölt, és meghintjük reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe, amíg a sajt szépen megsül.

Ollé Józsefné Fegyvernekről olyan édesség elkészítésébe avat be, amelyet régen édesanyja kenyérsütéskor készített. A kenyértésztából körülbelül 50 cm hosszú, ujjnyi vastag rudakat sodort. Világosra megsütötte, majd karikára szelte.

Vaníliakrémes guba

Hozzávalók: 8 szikkadt kifli, 2 l tej, 5 tojás, 12 evőkanál cukor, 2 vaníliás cukor, 3 evőkanál liszt, csokireszelék.

A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy porcelántálba rakjuk. Fél liter tejet felforralunk, beleteszünk 4 evőkanál kristálycukrot és a 2 vaníliás cukrot, ezzel meglocsoljuk a kifliket. A maradék 1,5 l tejet felforraljuk. A tojássárgájákat a maradék cukorral, a liszttel és egy kevés langyos tejjel simára keverjük, majd apránként hozzáöntjük a felforralt tejhez, és szép lassan, besűrűsödésig főzzük. A felvert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük a főtt krémbe, és takaréklángon kb. 3 percig főzzük. Az így elkészült meleg vaníliakrémet ráöntjük a beáztatott kiflire. Hűtőben lehűtjük, és hidegen, csokireszelékkel díszítve tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek