Receptek

Adventi kóstolgatás

ABC2006. 12. 08. péntek2006. 12. 08.
Receptek

A békési Fekete Mihályné különleges ízesítésű zserbóját érdemes ünnepi édességként megsütni, az újdonságkedvelő édesszájúak körében biztos sikerre számíthatunk.

Túrós zserbó

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg margarin, 2 tojás, kakaópor, kevés darált dió, zsír, baracklekvár.
A krémhez: 50 dkg túró, 20 dkg cukor, 2 evőkanál búzadara, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál tejföl, 1 vaníliás cukor.
A tetejére: 10 dkg étcsokoládé.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. Kétharmadába kakaóport szórunk. Zsírozott tepsibe először a kinyújtott sárga lapot helyezzük be. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásimítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi alkatrészt. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tűznél sütjük. Ha kész, a tetejére olvasztott csokoládét csorgatunk. Teljes kihűlés után forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.

Az egri Bardi Miklósné jól bevált, fantáziadús receptjei közül ezúttal karácsonyi tésztaangyalokat ajánljuk.

Puszedliangyalok

Hozzávalók:
A 24 angyalhoz:
40 dkg liszt, 1 csipet őrölt szegfűszeg, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 20 dkg zsiradék, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája.
A díszítéshez: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, ételfesték, cukoríróka, cukorgyöngyök.

A lisztet összekeverjük a szegfűszeggel, a fahéjjal, majd a zsiradékkal, a cukorral és a tojássárgájával tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, 30 percre hidegre tesszük. Papírból 8 cm magas angyalsablont készítünk. A nyújtódeszkát meglisztezzük, és a tésztát kb. 1 cm vastagságú lapra nyújtjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sablont ráhelyezzük a tésztára, és az angyalokat körbevágjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, belerakjuk az angyalokat, és az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A meleg tésztán lyukat szúrunk a minták tetejére (így felakaszthatjuk a karácsonyfára). Miután kihűlt, díszítjük. Habosra keverjük a tojásfehérjét a porcukorral. Ebből a masszából kiveszünk kisebb mennyiségeket, és ételfestékkel tetszés szerint színezzük. A tésztadarabokra kenjük, cukorírókával és cukorgyöngyökkel díszítjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek