Receptek

ABC2007. 02. 09. péntek2007. 02. 09.
Receptek

László Béláné nagyvenyimi nyugdíjas olvasónk kiadós, olcsó sós pitéje egytálételként, leves mellé második fogásnak vagy forró teával vacsorának is megfelel. A leírt mennyiségből két tepsire való pite készül.

Burgonyás pite

Hozzávalók: 50 dkg hámozott burgonya, 50 dkg liszt, 6 tojás, 7 dl tej, só ízlés szerint, 1 evőkanál fagyos zsír.

A tepsiket kikenjük a zsírral. A lisztet, a tojásokat, a tejet és a sót kikeverjük palacsintatésztának. Egy kicsit állni hagyjuk. A megtisztított burgonyát vékonyan leszeljük hosszában, és a tepsi aljára rakjuk. Kissé megsózzuk, és a tészta felét ráöntjük a burgonyára. Előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül félóra alatt pirosra sütjük. Még forrón tetszés szerinti darabokra vágjuk. (A tészta másik felével még egy tepsinyit süthetünk.)

Benyó Eszter Patakról küldte a levesben főtt húsból készülő puding receptjét. Azt tanácsolja, tálaljuk paradicsommártással, de főzelék mellé is finom feltétként.

Szalonnás húspuding

Hozzávalók: 50 dkg, levesben főtt hús, 1 bögre (2,5 dl) rizs, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál tejföl, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj, só, bors.

A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megpirítjuk, majd beledobjuk a megtisztított rizst. Vízzel felöntve félpuhára pároljuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aztán üvegesre pároljuk. Amikor a rizs félig megpuhult, összekeverjük a szalonnakockákkal, a ledarált főtt hússal, a tejföllel és a tojással. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Tűzálló tálat kizsírozunk, zsemlemorzsával körbehintünk, és beletesszük a keveréket. Előmelegített sütőben, vízgőzben sütjük készre. Célszerű kisebb sütiformába adagolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek