Van egy történetünk

ABCUjlaki Ágnes2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Van egy történetünk

A történelemben nincs sok értelme az olyan kérdéseknek, hogy: mi lett volna, ha... Annak már inkább, hogy mi lenne, ha... Ezek persze csak spekulációk, de lehetnek érdekesek. Például: Franciaország nem éppen arról nevezetes, hogy a királyság visszaállításán gondolkodna, de eljátszadozhatunk ennek gondolatával. Kiderült, hogy ha visszaállítanák a trónt, akkor arra egy joviális indiai ügyvéd formálhatna jogot. Az úr becsületes neve: Balthazar Napoleon de Bourbon, és egyes vélemények szerint mostanra ő lett az első az elveszett francia trón vérvonalában. S bár Franciaországban ma is élnek Bourbon-leszármazottak, egyikük sem léphet fel hozzá hasonlóan megalapozott trónigénnyel.
Amint a Múlt-kor történelmi portál beszámol róla, a napokban jelent meg Párizsban a görög Mihály herceg (szintén Bourbon-rokon) regénye, amely a család indiai ága alapítójának életét és kalandjait követi végig. A könyv főszereplője, Jean de Bourbon IV. Henrik, a későbbi király unokaöccse volt, aki utazásai során kalózok fogságába került, s azok eladták egy egyiptomi rabszolgapiacon. Innen az etióp hadseregbe került, majd 1560-ban tűnt fel a mogul uralkodó, Akbár udvarában. Ezzel vette kezdetét az indiai Bourbonok vérvonala, akiknek a fent említett, ma is élő legidősebb tagja a bhopali államigazgatásban dolgozik. Nem meglepő ezek után, hogy a francia uralkodóház lehetséges ázsiai örököse iránt megindult az érdeklődés az európai arisztokrácia köreiből, s kíváncsian várják Balthazar látogatását.
A Bourbon-sarj beleegyezett ugyan, hogy DNS-ét öszszevessék az egykori királyok hajszálából vett mintával, de nem veszi túlságosan komolyan az ügyet. Szerinte túlságosan véres történetet mondhatnak magukénak ősei, és neki nem túl sok kedve van a királyi sorshoz.
A Bourbon-ház egyébként Európa egyik legnagyobb uralkodócsaládja, amelyből az első király IV. Henrik személyében került ki, 1582-ben. Ezután 1793-ig folyamatosan uralkodtak, s a nagy francia forradalom után még egyszer, 1814-48 között újra ők ültek a trónon. Kiterjedt rokonságuk révén a mai spanyol királyt, I. János Károlyt, valamint a luxemburgi nagyherceget is rokoni kötelékek fűzik e családhoz. De magához a francia trónhoz az indiai jogász áll legközelebb. Ám - legalábbis belátható időn belül - ennél közelebb hozzá nemigen kerül.

Ezek is érdekelhetnek