Receptposta

ABC2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Receptposta

Kedves levelet kaptunk a siófoki Kocsonya Lászlónétól. A 82 esztendős, mozgáskorlátozott Mariska néni egyedül él kiskutyájával. Egyetlen szórakozása a Szabad Föld olvasása. Újságunk régi, hűséges olvasója olyan recepteket küldött, amelyeket még a szüleitől tanult.

Csigabiga

Hozzávalók:
A tésztához:
7 dkg vaj vagy 6 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, só, kicsit több mint 1 dl tej.
A töltelékhez: 10 dkg dió (vagy mandula), 1-2 evőkanál porcukor, őrölt fahéj.
A tetejére: 1 tojásfehérje, porcukor.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. A darált dió vagy mandula, a cukor és a fahéj keverékével (ízlés szerint ízesítve) beszórjuk. Felsodorjuk, szalagszerűen elvagdossuk. Úgy tesszük tepsibe, hogy a töltelék a csigák tetején legyen. A tojásfehérjét porcukorral kikeverjük, ezzel megkenjük a süteményeket. Forró sütőben megsütjük.

A Vidék íze ajánlata:

Cseresznyepuding

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 6 tojás, 10 dkg porcukor, 1 csipet fahéj, 1 csipet tört szegfűszeg, fél reszelt citromhéj, 11 dkg mandula, 10 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg cseresznye.

A lágy vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra kavarom. Beleteszem a fahéjat, a törött szegfűszeget, a reszelt citromhéjat, és összekeverem. Ebbe a tésztába szórom a darált mandulát, az átszitált zsemlemorzsát és a félbe-negyedbe vagdalt cseresznyét. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és hozzákeverem a tésztához. Egy nagyobbacska vagy két-három kisebb pudingformát kikenek vajjal, zsemlemorzsával meghintem, beleöntöm a tésztát, majd fedővel lezárom. Magasabb edénybe teszem a formákat, vizet öntök alá egyharmad részig, és lefedve, gőzben főzöm kb. háromnegyed órát. Kiborítom és díszítem - legfinomabb kísérője a frissen elkészített cseresznyeszörp.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek