Receptposta

ABC2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Receptposta

Noha önmagáról nem árult el semmit Francsics Józsefné iregszemcsei levélírónk, receptjei arról tanúskodnak, nemcsak szeret, tud is sütni-főzni.

Pápaszemes sütemény

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt, 1 margarin, 5 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 2 dl langyos tejben felfuttatott 2 dkg élesztő, 1 pohár tejföl.
A töltelékhez: 5 tojásfehérje, 25 dkg darált dió, 27 dkg porcukor, 1 üveg lekvár, citrom, vaníliás cukor.

Közepes keménységű tésztát gyúrunk, cipóba osztjuk. Kevés pihentetés után tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd megkenjük baracklekvárral. Mindkét hosszabb oldalát szemben feltekerjük, mint a rétest, középen egy kevés rést hagyunk, ahova a tölteléket végigrakjuk. A tojásfehérjéket a porcukorral habbá verjük, majd beleszórjuk a diót, a citromhéjat és a vaníliás cukrot. A tészta szélét, mielőtt a tölteléket a középvájatba rakosgatnánk, megkenjük tojással. Meleg sütőben aranysárgára sütjük. Szeleteléskor a szemüveghez hasonló formát kapunk.

A Vidék íze ajánlata:

Tavaszi sárgarépapuding

Hozzávalók: 18 dkg sárgarépa, 14 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 tojás, fél citrom héja és leve, 2 dl tejszín.

A puding a tavaszi új répából a legfinomabb. A sárgarépát megtisztítom és finomra reszelem. Hozzáadom a zsemlemorzsát. A vajat, a cukrot és a tojássárgáját jól kikavarom, beleteszem a citromlevet meg a reszelt citromhéjat, és még keverek rajta egyet. Belekanalazom a tejszínt, a zsemlemorzsával kevert sárgarépát, és óvatosan hozzákeverem a tojásfehérjéből keményre vert habot. A tésztát vajjal alaposan kikent, finom zsemlemorzsával vagy liszttel meghintett pudingformába öntöm, majd forró vízbe állítva, körülbelül háromnegyed óra hosszat főzöm. Kiborítom, és tökmaggal, friss reszelt sárgarépával, reszelt sajttal tálalom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek