Bűnről bűnre

Szakadó családi kötelékek

ABCPalágyi Béla2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Bűnről bűnre

Családi otthonok falai mögött olykor drámák játszódnak le. Magyarázatot nehéz találni rá, mi is vezet idáig, de annyi bizonyos, hogy ebben a versenyre kihegyezett világban vannak lemaradók is, és a lét peremén tengődők leggyakrabban a hozzájuk legközelebb állókra acsarkodnak. Az indíték sokszor az, hogy életerős ifjak kereset híján pénzért szegény szüleiket pumpolják, merthogy hozzájuk azért havonta kisebb-nagyobb összeggel becsönget a postás. Az ilyen családi elszámolások néhol olykor indulatos ordítozásba csapnak át, sőt a tettlegességig fajulnak, és megtörténik, hogy gyászos tragédia zárja le a legszorosabb vérségi köteléket.
Szegeden egy társasházban élt egy 51 esztendős rokkantnyugdíjas asszony három fiával. Miután a ténylegesen gondját viselő fiú felakasztotta magát, a két komisz testvér „kezelésbe vette” a szellemileg leépült mamát. Hogy mi mindennek vetették alá a szerencsétlen asszonyt, annak leírásához egy rémregény szerzőjének képzelőereje kellene. Az egyik szemtanút így idézi a Zsaru Magazin: „Táncolva közrefogta a magatehetetlen asszonyt az összegyűlt társaság, majd a zene ütemére mindenki behúzott neki egyet. Ezen aztán jót nevettek.” Természetesen a nyugdíjat az egyik léhűtő markába számolta le a postás, ki is járt érte a megkülönböztetett bánásmód a mamának: szállás a kamrában, a betonon, a fűnyíró mellett Meg a tisztasági lecke: ha a pelenkázásra szoruló asszony véletlenül nem a megfelelő helyen végezte a dolgát, fia belenyomta az arcát az ürülékbe, hogy „rendre tanítsa”. Az idősebbik „csemete” acélbetétes bakanccsal rugdalta Erzsike néni bokáját, hogy a bántalmazás után az ízület a duplájára dagadt. Kapott szegény asszony az utcán is: hajánál fogva rángatták, fejével a kaput döngették – és mindezt gyakran mások szeme láttára művelték, ám senki nem mert az asszony pártjára állni a két életerős ifjúval szemben.
Végül az asszonyt a testvére vette oltalmába, kórházba vitte, ahol a sok-sok sérülés keletkezését vizsgálják. No és küzdenek a harminckilósra lefogyott nő életéért, aki kis híján áldozatává vált a megkülönböztetett „gyermeki hálának és szeretetnek”. A rendőri feljelentés nyomán a brutálisabb báty előzetes letartóztatásban van, a fiatalabb testvér szabadlábon védekezhet. Én, pedig a lexikonokat bújom, hogy ráakadja: az emberen kívül melyik élőlény az, amelyik arra vetemedne, hogy ilyen galádul a szülője ellen fordul?

Ezek is érdekelhetnek