Kóstoljon bele a Vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk:

ABC2007. 08. 03. péntek2007. 08. 03.
Kóstoljon bele a Vidék ízébe!

Szilvás lepény gondos gazda módra

Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 dl langyos tej, 40 dkg liszt, csipetnyi só, 1 tojás, 10 dkg cukor, 7,5 dkg olvasztott vaj, 1,25 kg szilva, 5 dkg vágott mandula, fél teáskanál őrölt fahéj
A tejben elkeverem az élesztőt és az evőkanál cukrot, 15 percig állni hagyom. Amikor megkelt, egy nagy tálban összedolgozom a liszt felét, 7 dkg cukrot, a sót és a tojást az élesztős tejjel, majd a maradék lisztet is apránként hozzáadom. Kevés liszttel megszórva fél óráig pihentetem. Közben a szilvát megmosom, megszárítom, kimagozom és negyedelem. Amikor megkelt a tészta, alaposan átgyúrom. A tepsit vajjal kikenem, és a tésztát egyenletesre kinyújtva beleteszem. A szilvát sorban egymás mellé rárakom, és meghintem mandulával. Az előzőleg 200 fokra hevített villanysütő középső részébe helyezem a tepsit – semmiképpen ne alulra, mert megég –, és 30 percig sütöm. Miután kihűlt, a maradék cukrot összekeverem a fahéjjal, és egyenletesen rászórom a szilvára.

Zöldséges nyúlragu

Hozzávalók: 60 dkg nyúlcomb, 2-3 evőkanál liszt, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 paradicsom, 20 dkg gomba, 3 dl fehérbor, só, bors, 1-2 dl olaj
A nyúlcombot apró darabokra vágom, sózom, borsozom, és forró olajban kb. negyedóra alatt pirosra sütöm. Kevés liszttel meghintem, elkeverem, és 5-8 percre a sütőbe teszem. Serpenyőben kevés olajon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd a zúzott fokhagymát. Hozzáadom a cikkekre vágott paradicsomot, a gombát, sózom, borsozom ízlés szerint, és ezeket is megpirítom. A zöldséges ragut a nyúlhúshoz merem, majd felöntöm kevés vízzel meg borral, összekeverem, és fedő alatt puhára párolom. Kecske- vagy juhsajtos makarónival tálalom, vadfűszernövénnyel díszítem.